Hotel Stroom van Edwin van der Meijde in Rotterdam failliet

Hotel Stroom van Edwin van der Meijde in Rotterdam failliet
Hotel Stroom, Rotterdam

Hotel Stroom in Rotterdam is failliet. Hoge vaste lasten en de weggevallen inkomsten als gevolg van de coronacrisis hebben het bedrijf van Edwin van der Meijde en Jantiene Berg de das omgedaan. Van der Meijde, columnist bij Misset Horeca, heeft in Rotterdam ook nog hotel Pincoffs.

'Als je flink wat vet op de botten hebt, kom je zo'n crisis nog wel door. Maar dat vet was er niet', verzucht Edwin van der Meijde daags nadat de rechter het faillissement heeft uitgesproken.

'Eergisteren was alles nog van ons, nu is het aan de curator wat ermee gebeurt. Daar zitten ook heel persoonlijke dingen bij. Dat is echt heel zuur.' Nu mag hij niets in het hotel doen of weghalen, alles gebeurt uitsluitend met goedkeuring van of op verzoek van de curator, die onderzoekt of een doorstart mogelijk is.

Met het faillissement staan 16 mensen op straat. 'We hadden het team in corona-tijd al afgeslankt door enkele contracten niet te verlengen.' Van der Meijde heeft in Rotterdam ook nog Hotel Pincoffs, wat een losstaande bv is. 'Ik kan de mensen uit Stroom niet zomaar bij Pincoffs aan het werk zetten. Ik heb daar al een team, en ook in dat hotel is het rustig.'

Wel heeft hij daar een goedlopende samenwerking met tweesterrenrestaurant Parkheuvel. Daarbij serveert de brigade van Erik van Loo een driegangendiner in de suites van Pincoffs. 'Het is heel schyzofreen. Aan de ene kant zijn we met leuke en creatieve dingen bezig bij mijn ene bedrijf, aan de andere kant wordt ik met alle stress van een faillissment van mijn andere bedrijf geconfronteerd.'

Hoge vaste lasten

Het zijn vooral de hoge vaste lasten die de oorzaak zijn van het faillissement van Stroom. Dat de huur hoog was, wisten Van der Meijde al toen ze het hotel in 2013 kochten van Lucas Petit.

Sinds januari van dit jaar heeft Stroom een andere pandeigenaar. Dudok kocht het pand waar Stroom in zit - de regelkamer van het naastgelegen trandformatorhuis, een evenementenlocatie - van de gemeente. 'We hebben, zoals veel ondernemers, geprobeerd er uit te komen met de huurbaas in de coronacrisis. Dat is helaas niet gelukt.'

Maar het is niet alleen de hoge huur die het voor Stroom moeilijk maakte. 'Het is een gasloos bedrijf, maar het pand is oud en de kosten voor verwarming hoog.' Eerder zei general manager en mede-eigenaar Jantiene Berg al dat de gemeente bij het ombouwen tot hotel soms wel erg goedkope oplossingen heeft gekozen die van weinig toekomstvisie getuigden.