Utrecht krijgt wisselterras voor ondernemers zonder grote buitenruimte

Utrecht krijgt wisselterras voor ondernemers zonder grote buitenruimte
Foto: De Nieuwe Dikke Dries

In Utrecht opent deze week een pop-up terras met 160 plekken op 1,5 meter afstand van elkaar. Initiatiefnemers zijn brouwerij De Leckere, cultuurinstelling Werkspoorkathedraal en evenementeninrichter Triomf. Elke week wordt de exploitatie door een ander Utrechts café gedaan.

Deze drie partijen verzorgen het bier, de locatie en de inrichting. De exploitatie wordt elke week door een ander Utrechts café gedaan. Zo willen de initiatiefnemers cafés in de binnenstad met weinig buitenruimte toch de mogelijkheid van een terras bieden. Het eerste café dat het terras van Werkspoorkade verzorgt, is De Nieuwe Dikke Dries van Jos de Winter.

Het Utrechtse zomerterras Werkspoorkade ligt op een industrieterrein met voldoende ruimte. Voor de deur van culturele instelling Werkspoorkathedraal, dat ook een eigen café heeft, ligt een groot terrein. Aan de overzijde van de weg zit bierbrouwer De Leckere en in het pand zit evenementeninrichter en creatief bureau Triomf.

Zij hebben de handen ineen geslagen om een plek neer te zetten die bezoekers een festivalgevoel moet geven. Op het ruime terras komt programmering met optredens en er is voorzien in vermaak als jeu de boulesbanen en tafeltennis.

De drie partijen die Werkspoorkade opzetten verzorgen de locatie, het bier en de inrichting, maar de exploitatie en het personeel wordt wekelijks aan een ander Utrechts café overgelaten. Het wisselterras moet onder meer een steun in de rug zijn voor een aantal café-eigenaren in de binnenstad die geen of een klein terras hebben en gebukt gaan onder de coronamaatregelen.

De gemeente Utrecht biedt horecaondernemers de mogelijkheid extra ruimte in te richten als terras. Maar in de binnenstad is die ruimte er lang niet voor elk horecabedrijf.

'Het is echt heel erg wat er gebeurt en dit is een tijd om te delen', zegt mede-initiatiefnemer en eigenaar van De Leckere Eric Odenwald tegen RTV Utrecht. 'Het is voor geen enkele ondernemer goed als het met de horeca in Utrecht niet goed gaat.'

De eerste ondernemer die het terras van Werkspoorkade overneemt is Jos de Winter van De Nieuwe Dikke Dries. Het pop-up terras opent op 25 juni en blijft staan tot en met september.

De WerkspoorKade wil naast cafés ook andere Utrechtse ondernemers en culturele partijen samenbrengen. Zo kunnen gasten aanschuiven bij ‘lange tafel diners’, waar wisselende restaurants en cateraars hun waar voorschotelen.

En de initiatiefnemers bieden gasten een combinatie tussen zomerterras, kunst, familie-vermaak en muziek: van sport en spel voor kinderen, tot exposities van Utrechtse makers en elk weekend DJ’s en radio via de koptelefoon.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.