KHN niet onwelwillend ten opzichte van gebruik mondkapjes horeca

KHN niet onwelwillend ten opzichte van gebruik mondkapjes horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat niet onwelwillend tegenover een mogelijke mondkapjesplicht in de horeca. Dat zegt Dirk Beljaarts, directeur van KHN, tegen Hart van Nederland.

'Wanneer het RIVM met deze richtlijn komt, kunnen wij niet anders dan deze op te volgen, zoals we dat altijd hebben gedaan met richtlijnen vanuit de overheid', zei Beljaarts in Hart van Nederland. 'Zeker als dat tot gevolg heeft dat er bijvoorbeeld met meerdere personen aan een tafel gezeten kan worden, zoals in onze buurlanden. Er moet dan wel een versoepeling aan de andere kant tegenover staan, in plaats van max twee personen aan een tafel.'

De uitspraken van KHN zijn onder meer naar aanleiding van het nieuws dat mondkapjes vanaf zaterdag in België verplicht worden in onder andere de horeca.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat kijken naar het verplichten van mondkapjes in de openbare ruimte. 'Het is goed nadere verkenning te doen naar plussen en minnen van mondkapjesplicht, aldus VVD'er Hayke Veldman.

Volgens hem moet het gebeuren als het blijkt te helpen verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 'Als het louter schijnveiligheid creëert dan moeten we het niet doen', twitterde Veldman. Niet iedereen in de coalitie kijkt er zo naar.

Coalitiepartner CDA is nog niet zo ver. 'Verplichting van mondkapjes is nu niet aan de orde, wel het naleven van de 1,5 meter', aldus Joba van den Berg. Het blijft volgens haar belangrijk om de bestaande maatregelen te handhaven en na te leven.

Mondkapjes steeds vaker verplicht

In het openbaar vervoer is een mondkapje al verplicht. De discussie over het kapje leefde op na snel stijgende besmettingsaantallen gemeld door het RIVM. Het dragen van het mondkapje wordt in steeds meer Europese landen verplicht in openbare ruimtes.

De PvdA wil een nieuw advies over het gebruik van mondkapjes in verpleeghuizen, en wil ook dat het kabinet kijkt naar een mogelijke draagplicht. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleitte woensdag in Nieuwsuur voor onderzoek naar zo'n plicht.

De sociaaldemocratische partij wijst ook naar een recente studie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waaruit blijkt dat het dragen van mondkapjes helpt verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het kabinet moet volgens de SP het Outbreak Management Team (OMT) om een nieuw advies vragen over het gebruik van het mondkapje in de openbare ruimte. Het OMT is een team wetenschappers en experts dat het kabinet helpt bij de aanpak van het cornavirus.

corona, mondkapje

Ook GroenLinks vroeg het kabinet recent al om soortgelijke actie: Kamerleden Corinne Ellemeet en Wim-Jan Renkema vroegen het kabinet te kijken naar een mondkapjesplicht in de horeca.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.