Horeca herstelt in 2021 maar gedeeltelijk van gevolgen coronacrisis

Horeca herstelt in 2021 maar gedeeltelijk van gevolgen coronacrisis

De horeca, transport en de zakelijke dienstverlening laten in 2020 door de coronacrisis de grootste krimp zien. De detailhandel groeit dit jaar als enige bedrijfssector. Als een tweede algehele lockdown uitblijft, wordt voor 2021 een flink herstel voor de horeca verwacht.

De sectoren die in 2020 het hardst krimpen laten in 2021 ook de hoogste groei zien, al herstellen ze niet volledig. Want ook als het virus verdwijnt, blijven bedrijven de economische gevolgen ondervinden van een oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht Sectoren.

Onzekerheid blijft

'Er blijft veel onzekerheid over het verloop van de corona-uitbraak. Als het virus onder controle is, kunnen veel sectoren volgend jaar wel grotendeels herstellen', aldus senior econoom Maurice van Sante van het ING Economisch Bureau. 'Omzetvolumes van voor de coronacrisis worden echter in de meeste sectoren ook dan nog niet gehaald.'

herstel horeca

Horeca maakt doorstart met handrem erop

'Van alle sectoren gaat de horeca door het diepste dal. De gedwongen sluiting van horecagelegenheden, de internationale reisbeperkingen en het verbod op evenementen en bijeenkomsten sloegen een enorm gat in de omzet in de eerste helft van 2020. De versoepeling van de coronamaatregelen is bovendien een doorstart met de handrem erop. Ook in de tweede helft van 2020 zal de omzet nog beduidend lager zijn dan normaal.'

'In ons basisscenario, waarbij we uitgaan van het uitblijven van een tweede algehele lockdown, verwachten we voor 2021 flink herstel voor de horeca. Het omzetniveau van voor 2020 wordt echter nog niet bereikt. Veel buitenlandse toeristen en zakenreizigers blijven nog weg en de Nederlandse consument wordt getroffen door minder goede financiële vooruitzichten, onder meer vanwege een oplopende werkloosheid.

Groei detailhandel in 2020 en 2021

De enige commerciële sector die ondanks de coronacrisis zowel in 2020 en 2021 groeit is de detailhandel, al zijn er grote onderlinge verschillen. De foodsector profiteert van consumenten die niet naar de horeca gaan en daarnaast is thuiswinkelen vanwege social distancing erg in trek. De grote verliezers in de retail zijn fysieke winkels in schoenen, kleding, accessoires en luxe-artikelen. Vooral in dit segment heeft een versnelde verschuiving plaatsgevonden naar online aankopen.