Misset Horeca
Misset Horeca
'Alles voor een veilige en schone keuken'

'Alles voor een veilige en schone keuken'

Zo lang er niets gebeurt, is er niets aan de hand. Maar áls er brand uitbreekt in een horecakeuken zijn de gevolgen vaak desastreus. De meest brandende vraag: hoe voorkom en beperk je als horecaondernemer de schade? Yaena Solutions heeft met de automatische blussystemen uit de Nobel Fire Systems K-serie het antwoord in huis. Jamie Oliver, KFC, Holiday Inn, HMSHost, Nando’s, allemaal zijn ze overtuigd.

'Alles voor een veilige en schone keuken'

‘Het systeem biedt garantie voor veiligheid op elke plek. Dat is voor ons essentieel, omdat we altijd op high traffic locaties zitten, met name op treinstations en in winkelcentra op luchthaven Schiphol’, valt Dick Rademaker, facilitair coördinator bij HMSHost International, met de deur in huis.

Het is geïntegreerd in de afzuigkap, heeft geen bewegende mechanische onderdelen en werkt volledig elektronisch

In Nederland exploiteert HMSHost onder meer zeventien Burger Kings bij stations en twee filialen van het eigen concept The Burger Federation in Utrecht op Hoog-Catharijne en in het Designer Outlet Roermond. In deze vestigingen is het automatische blussysteem uit de Nobel K-serie helemaal ingeburgerd. Al is daar met het blote oog weinig van te zien. Het roestvrij stalen systeem is geïntegreerd in de afzuigkap, heeft geen bewegende mechanische onderdelen en werkt volledig elektronisch.

Dick Rademaker spreekt over dé perfecte waakhond voor de keukens van Burger King en The Burger Federation. ‘Dat bevestigt onze verzekeraar keer op keer. Zij durven ons met een gerust hart te verzekeren. Het werkt effectief en reduceert de gevolgschade tot een minimum. In het verleden hebben we een keer een brand gehad wegens slecht gebouwde bakplaten. Als je dat met het blussysteem van Yaena Solutions oplost kun je snel weer heropenen en leid je amper omzetverlies.’

Yaeno

Complete aanbieding

Zes jaar geleden, toen HMSHost de Burger Kings overnam van NS, kwam hij voor het eerst in contact met Yaena Solutions. ‘We zaten in dichtbevolkte gebieden in vaak oude panden, die niet zijn ingericht op een hoog volume fastfood. Als je het druk hebt en veel moet bereiden brengt dat een enorme druk op de afzuiging. Dan wil je de veiligheid zo goed mogelijk kunnen garanderen en de overlast voor de omgeving beperken. Dat is ook belangrijk voor de verhuurder van het pand. Ze hebben toen goed met ons meegedacht en kwam met de meest betrouwbare, complete aanbieding.’

Vetafzetting en geuren buiten de deur

Onder het motto ‘alles voor een schone en veilige keuken’ koos HMSHost in de Burger King vestigingen in Gilze Rijen, Amsterdam Arena, Zwolle, Eindhoven, Beverwijk en in Roermond naast het automatische blussysteem voor een ander paardepaardje van Yaena Solutions: de Ozon Blaster, een geavanceerde technologie om vetafzetting en geuren in luchtkanalen zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Dat gebeurt op een duurzame manier door de chemische omzetting van vetdeeltjes in water en droge mineralen via ozon. Wat resteert verdwijnt daarna schadeloos door het ventilatiesysteem.

YaenoEen groot voordeel ten opzichte van UV-lampen die in het verleden werden gebruikt om vet af te breken. UV-lampen vernietigen maar een klein gedeelte van het vet en doen niets aan de geur. Vervelend voor omwonenden en voorbijgangers. Want geur prikkelt de zintuigen en beïnvloedt onbewust het gedrag van gasten. Ze voelen zich prettiger, blijver langer en komen eerder terug.

Ook Hampton by Hilton, Crowne Plaza Utrecht, Febo, Vondel Hotels, Woodstone, Topaz Revitel Hotel Leiden en Renaissance Marriot Amsterdam Airport hebben de Ozon Blaster inmiddels omarmd.

Een mooie bijvangst van de Ozon Blaster: lagere onderhouds-, energie- en schoonmaakkosten, een verlenging van de levensduur van de lucht- en vetkanalen én een verhoging van de brandveiligheid. Dick Rademaker merkt nog een voordeel: ‘De Ozon Blaster én ook het automatische blussysteem van Yaena Solutions zijn in te passen in welke keukenconfiguratie dan ook.’

KFC Gorinchem

Projectmanager Marc Ariëns heeft dezelfde ervaring. In de vorige maand geopende KFC-vestiging in Gorinchem is gekozen voor een automatisch blussysteem uit de Nobel Fire Systems K-serie. Op zijn aanraden.

‘Dat Collins Foods Netherlands, waartoe KFC behoort, overstag is gegaan, zegt wel wat. Ze zijn overtuigd van de meerwaarde. Het nieuwe KFC-filiaal in Nederweert is de volgende.’ Met zijn projectbureau begeleidt hij bouwprocessen in retail en horeca. ‘Van A tot Z. Van handdoekhaakje tot oplevering.’

Yaeno

Marc Ariëns kwam op het spoor van Yaena Solutions via de EG-group. Deze uitbater van tankstations ging vorig jaar een partnership aan met KFC. Die samenwerking resulteerde in de opening van KFC-restaurants langs de snelweg in Amersfoort, Goes en Hoorn. Mét een automatisch gestuurd Nobel Fire blussysteem. Dankzij die specificaties en de goede ervaringen in deze zaken was Ariëns er snel uit.

‘Als ik een conventionele afzuigkap moet bestellen, dan moet het worden voorzien van buizen met stalen kabels erin, waar de tanks aan hangen. Om het te activeren moet je aan het staaldraad trekken. Nu kan ik eindelijk een afzuigkap bestellen zonder allerlei toebehoren. Dat scheelt in kosten, waar ik óók op word afgerekend.’

Nu kan ik eindelijk een afzuigkap bestellen zonder allerlei toebehoren

‘Ik laat Yaena Solutions een dag op de bouw de voorbereidingen doen en dan wordt de afzuigkap opgehangen. Je hebt geen grote tanks meer, die zijn vervangen door een knopje, waardoor je veel flexibeler bent in de indeling van je keuken.’ Voor de ondernemer ziet hij nog meer pluspunten.

‘Het is gemakkelijk te reinigen en je kunt schoner werken. Als je friteuse wordt volgespoten met allerlei brandwerende vloeistof kun je ‘m praktisch afschrijven. Uit dit systeem komt een speciale milieuvriendelijke vloeistof die in contact met vet een schuimkraag vormt. De snelle vlamdoving beperkt de schade en voorkomt herontbranding. Dat heeft verzekeringtechnisch ook voordelen.’

Dit artikel is gesponsord doorYaena Solutions.