Maurits van der Vooren vecht voor leven met Maurits Healthy Dinner

Maurits van der Vooren vecht voor leven met Maurits Healthy Dinner
Maurtis van der Vooren

Maurits van der Vooren, voormalig souschef van sterrestaurant Latour, hoopt met zijn Maurits Healthy Dinner geld in te zamelen om zijn kostbare behandeling in Duitsland te betalen. De fooddesigner en patissier strijdt al meer dan een jaar tegen kanker en kreeg in Nederland het trieste nieuws uitbehandeld te zijn.

Het Maurits Healthy Dinner wordt op maandag 26 oktober gehouden in Huis ter Duin in Noordwijk. Bevriende chefs en patissiers, met in totaal 15 Michelinsterren, zullen die avond een tiengangendiner serveren. Soenil Bahadoer**, Onno Kokmeijer**, Erik van Loo**, Jan Sobecki**, Roger van Damme*, meesterpatissier Rudolph van Veen, Rik Jansma*, Marcel van Lier*, de Duitse Thomas Bühner***, Alain Alders* en het Nederlands Patisserie Team zullen tijdens het Maurits Healthy Diner de gerechten verzorgen. Huis ter Duin stelt haar grootste zaal beschikbaar voor het diner. 150 gasten kunnen er terecht in corona-opstelling.  Naast het diner wordt er ook een veiling gehouden, waarvan de opbrengst ten goede komt aan extra behandelingen in Duitsland. Ook met de huidige corona-maatrgelen gaat het diner door. 'Het wordt dan verdeeld over vier zalen om aan de maatregelen te voldoen.'

Maurits Healthy Diner

Van der Vooren hoopt met het Maurits Healthy Dinner verdere behandeling in Duitsland te kunnen bekostigen. Een behandeling die nu al resultaat heeft getoond bij Van der Vooren, maar nog niet wordt vergoed. Meerdere behandelingen kreeg hij van familie en vrienden, maar zijn strijd is nog niet gestreden. Nog twaalf behandelingen, van in totaal zo'n 50.000 euro, zijn geboekt. 'Ik weet het nu een jaar en vier maanden', vertelt de kok die twee decennia lang in sterkeukens stond als De Vrienden van Jacob, De Zwethheul en Latour. Twee jaar geleden begon hij voor zichzelf als patissier.  'Ik werkte zeven dagen in de week, was steeds moe en had bloedverlies.' De klachten werden door de huisarts afgedaan als iets onschuldigs, totdat het tegendeel waar bleek te zijn: de diagnose darmkanker met uitzaaiingen in de lever werd gesteld. 'En die in de lever kunnen ze niet opereren.'

Zwaarste chemokuur

Er werd gekozen voor de zwaarste chemokuur. 'Na 700 uur kuren, was de tumor 1 centimeter kleiner geworden.' De arts stelde daarop voor om zijn casus te delen met collega's in binnen- en buitenland, waarop een Duitse arts reageerde met het nieuws dat er nog een behandeling mogelijk is. 'Nu staan er dus nog twaalf behandelingen, van 4.000 euro per keer, geboekt. Aanvankelijk dacht ik aan een crowdfundingactie, maar dat past niet bij mij. Ik heb ook nooit aan de grote klok gehangen dat ik ziek ben.'

Bij de Michelinpresentatie raakte hij in gesprek met Soenil Bahadoer die wist van zijn ziekte en vroeg hoe het ging. 'Die trok er ter plaatse allemaal sterrenchefs aan hun jasje met het voorstel iets te gaan doen.' Zo groeide het idee voor een benefietavond. 'Het is als het organiseren van een bruiloft', vervolgt Van der Vooren. Lise Timmer, die zich tevens erg betrokken voelt, wilde die organisatie wel voor haar rekening nemen. Patricia Becker van L.A.B. Events sloot zich daarbij aan.

Behandeling Duitsland

Over de behandeling in Duitsland vertelt Van der Vooren dat ze chemo specifiek in de met kanker aangetaste organen spuiten. 'Bij de derde behandeling was de grootte van de tumor 20 procent kleiner. Sindsdien is het stabiel.' Van der Vooren is geen wonder beloofd, ook heeft hij niet te horen gekregen hoeveel jaren extra hij kan krijgen. 'Ik blijf wel hopen op veel extra jaren. Ik heb een vrouw en twee jonge kinderen. Ben pas 36, dus heb er geen vrede mee dat het nu al klaar is. Het doel is stabiel blijven, of dat de tumor kleiner wordt.'

Over Maurits van der Vooren

Maurits van der Vooren won in maart 2019 de twintigste editie van de Dutch Pastry Award. Naast deze prestigieuze prijs werd hij toen aspirant-lid van het Nederlands Patisserie Team. Als bakkerszoon hielp hij mee in het voormalige bedrijf van zijn ouders in Haarlem, maar Maurits deed zelf de opleiding tot kok. In 2017 stopte hij met zijn baan als souschef bij Latour* en richtte het bedrijf Food Design by Maurits van der Vooren op.

Maurits van der Vooren

Veiling

Een tafel boeken voor het Maurtis Healthy Dinner kan hier. Het diner kost 550 euro. 'Maar dan koken wel vijftien sterrenchefs voor je. Het wordt ook zeker geen avond in begrafenissfeer, maar gewoon een hele mooie avond vol beleving. Een hele leuk avond ook', zegt Van der Vooren. Sterrenchef-manager Lise Timmer vertelt dat er ook een stille veiling wordt gehouden. 'Wellicht dat restaurants nog een mooie fles wijn beschikbaar kunnen stellen, of bedrijven die een hotelovernachting beschikbaar willen stellen. Wij begrijpen ook heel goed dat het bedrag voor het diner niet voor iedereen haalbaar is, of dat mensen niet kunnen op die dag. Wij bieden daarom de mogelijkheid om via deze weg toch Maurits te helpen zodat hij verder kan met de behandelingen. Iedere euro is er één en onze dank is zeer groot.' En wanneer meer bekende chefs voorstellen om ook te komen koken, dan wordt zelfs een tweede diner-avond niet uitgesloten, zo laat Timmer weten. Mensen die hun bijdrage willen leveren aan het Maurits Healthy Dinner kunnen contact opnemen met Lise Timmer via het mailadres lise@lisetimmer.com.