Ewout Eleveld opent Bistro Lof in december

Ewout Eleveld opent Bistro Lof in december
Ewout Eleveld

Ewout Eleveld start in de eerste week van december met Bistro Lof op Parc Broekhuizen. Niet met 80 couverts, maar maximaal 14. En deze gasten blijven allemaal slapen op het landgoed in Leersum.

‘Het is door corona een super soft opening, maar we wilden niet langer wachten,’ zo laat de chef weten. Parc Broekhuizen heeft 22 hotelkamers waarvan er nu 15 voor sterrestaurant Voltaire ‘gereserveerd’ zijn. Dit sterrestaurant kan maximaal 30 gasten per avond ontvangen. De overige kamers zijn voor de nieuwe bistro Lof. Volgens de huidige corona-regels mogen alleen de hotelgasten eten in het restaurant.

Begin volgend jaar krijgt Eleveld meer mogelijkheden in aantal couverts. Restaurant Voltaire gaat vanaf januari 2021 op zondag en maandag dicht en dan is Lof juist open. 'Dan kan ik onder de huidige corona-regels dus meer gasten verwelkomen, mits ze blijven slapen.'

Ewout Eleveld

Ewout Eleveld was dik 17 jaar chef bij driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Ondernemer Jacob Jan Boerma stopte eind 2019 met dit bedrijf; hij bleef echter wel verbonden aan Parc Broekhuizen en Restaurant Voltaire.

Eleveld is sinds maart 2020 in dienst van dit landgoed waarvan Anita Bos manager is. Tijdens de verbouwing stond hij bij Voltaire in de keuken. ‘Zo kon ik de bouw begeleiden. Het enige dat er stond waren muren en het dak. Er is dus wel enorm veel gebeurd. Deze week komen ze de vloer coaten en dan kan het interieur er in.’

Ewout Eleveld
Chef Ewout Eleveld

Eigenlijk zou de bistro rond 1 september openen, maar corona zorgde voor vertraging. ‘We hebben alles rustig uit kunnen denken. Er was geen sprake van stress. Nu willen we gewoon heel graag van start. Tijd voor iets positiefs.’

‘Door corona is alles zo anders geworden. Maar ik heb nu gewoon zin om gas te geven. Iets moois te maken van Lof. Ook 14 gasten kunnen we in de watten leggen. En wat er daarna komt moeten we maar afwachten.’ Lof telt vier mensen in de keuken en drie in de bediening.

Bistro Lof: ‘Ook voor koffie en lunch’

Bistro Lof moet een verrijking worden voor het landgoed en de omgeving. Gasten eten er een menu van maximaal drie gangen, of a la carte. De deuren gaan ’s ochtends open zodat wandelaars ook koffie kunnen drinken. ‘We gaan een kaart voeren met lunch en diner gerechten. Daarnaast komt er een snack-kaart. We zijn er dus voor koffie met gebak, lunch, snacks. Een mooi soepje. Zelfgemaakte bitterbal van ossenstaart, mooie charcuterie. Daar moet je aan denken.’

De chef vervolgt: ‘We zijn er ook voor alle prijsklassen. We gaan vegetarische gerechten doen, er komt kabeljauw op de kaart, tong, kalfszwezerik, biefstuk, maar ook Tomahawk met een prijs van 70 euro voor 2 personen. Maar dan wel met dikke friet en mayo.’

Geen driesterrenkeuken

Het verschil met de driesterrenkeuken van De Leest omschrijft Eleveld als volgt: ‘Er zit kwaliteit in de bereidingen, niet in de bewerkelijkheid.’

Amuses krijgen de gasten van Lof niet voorgeschoteld. Ook niet aan de chefs table. Hier gaat het team wel een vijf gangen menu voor bereiden, voor een gezelschap van 4 tot 8 personen.

Wijnkaart en calculatie

Op de wijnkaart van Lof staan ongeveer 50 wijnen, waarvan er 12 per glas worden geschonken. ‘Ik wil ze zelf allemaal lekker vinden. Druk ik daarmee een stempel op de wijnkaart? Ja. De wijnen worden op de kaart met drie kernwoorden omschreven. Zonder een heel lang verhaal dus.’ Ook krijgen ze volgens Eleveld een 'vriendelijke prijs.' Zoals hij zegt: 'We willen wijn om te verkopen.’

Bistro Lof opent in een oude boerderij die zich op het landgoed bevindt, naast de Orangerie. Afgelopen periode is een moestuin voor de deur gerealiseerd.