Horecaondernemers zijn het zat: 'wij gaan op 17 januari weer open'

Horecaondernemers zijn het zat: 'wij gaan op 17 januari weer open'

Een grote groep horecaondernemers staat het water zo hoog aan de lippen, dat ze op 17 januari de deuren willen openen, ongeacht de dan geldende maatregelen. Dat nieuws beaamt vice-voorzitter Johan de Vos van de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland. 'Die bereidheid is er'.

De aankondiging van minister Hugo de Jonge in de media dat de gedeeltelijke lockdown mogelijk langer gaat duren dan halverwege januari, is bij veel horecaondernemer in het verkeerde keelgat geschoten. Zorgminister Hugo de Jonge zegt achteraf 'geenszins' vooruit te hebben willen lopen op extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, toen hij dinsdag na het vragenuur in de Tweede Kamer de pers te woord stond. Hij heeft slechts 'de epidemiologische situatie geduid', zei hij nadien aan de Kamer.

De oppositie viel dinsdag over de opmerkingen die De Jonge maakte tegenover journalisten. Hij zei dat het aantal coronabesmettingen niet de goede kant opgaat, en dat in plaats van de gehoopte versoepeling van de contactbeperkingen richting de feestdagen, er mogelijk juist een aanscherping nodig is.

De Jonge benadrukt nu dat het kabinet van plan is op 8 december een besluit te nemen over het maatregelenpakket. 'Daarbij liggen alle opties op tafel. Wat wel of niet mogelijk is, hangt af van de ontwikkeling van de epidemiologische situatie de komende weken.'

Verwarring

De opmerking zorgde in ieder geval voor veel verwarring. Dat horecazaken op 17 januari de deuren willen gaan openen ongeacht de dan geldende maatregelen, blijkt uit een concept persbericht van KHN-afdelingen dat onder leden van de brancheorganisatie is verspreid. Leden bevestigen de inhoud tegenover nieuwsblad De Gooi en Eemlander.

Concept persbericht

Vice-voorzitter Johan de Vos van de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland reageert tegenover Misset Horeca: 'Het klopt dat onder een grote groep ondernemers de bereidheid er is om de deuren op 17 januari te openen. Het is kiezen tussen open, of een faillissement.' Het bericht dat naar buiten is gekomen is inderdaad een concept, zo vervolgt hij. 'Helaas is dit naar buiten gebracht. Hieruit blijkt echter wel hoe hoog de nood is en dat de druk bij horeca ondernemers op dit moment oploopt. De meeste ondernemers zien een faillissement té dichtbij komen en het kabinet moét nu echt iets doen. Duidelijkheid scheppen. Anders komen we in een situatie waarin veel horeca ondernemers niets meer te verliezen hebben. Die situatie willen we natuurlijk allemaal het liefst voorkomen, maar het is nu écht 2 over 12.' De actie om op 17 januari open te gaan, zou worden gesteund door meerdere KHN-afdelingen.

De Vos vervolgt: 'Op dit moment hebben we nog steeds de hoop dat het kabinet gehoor zal geven aan de eerdere oproep vanuit het Landelijk Bestuur van KHN om meer duidelijkheid te verschaffen. Daar hebben zij in een officieel persbericht toe opgeroepen.' Ondertussen staat het concept persbericht klaar om als officieel persbericht de deur uit te gaan. 'Nu kunnen we daar nog niet te veel op vooruitlopen.'

Perspectief

De Gooi en Eemlander meldt dat in het concept persbericht, het volgende is opgenomen: 'Het is vele ondernemers een doorn in het oog dat ze geen enkele vorm van perspectief krijgen vanuit de overheid. Al maanden niet. Keer op keer moeten zij via via vernemen wat er eventueel staat te gebeuren. Of wat de nieuwe maatregelen zijn. We zijn ons ervan bewust dat KHN Landelijk alles in het werk heeft gesteld om bij het kabinet de noodzaak daarvan aan te kaarten. Dit is blijkbaar niet doorgedrongen en plaatst ons dus in een positie waarin we niet anders kunnen dan open te gaan', aldus de KHN-afdelingen. De initiatiefnemers benadrukken dat alle bij de actie aangesloten ondernemers hun deuren alleen openen volgens ’de protocollen die door KHN in een eerder stadium zijn gemaakt en door de overheid zijn goedgekeurd’. 'Maatwerk, waarbij rekening is gehouden met iedere bedrijfsvorm binnen de branche. Wij openen onze deuren veilig en verantwoord en daar staan we 100 procent achter.'