Coronacrisis kost cafetaria's en snackbars 182 miljoen omzet

Coronacrisis kost cafetaria's en snackbars 182 miljoen omzet
Hartog Kamphuis van Foodmaster Bunch2Go in IJmuiden. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

De coronacrisis heeft cafetaria's, snackbars en andere frituurspeciaalzaken van Nederland tot en met juni ongeveer 182 miljoen euro aan omzet gekost ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Dit blijkt uit een groot corona-onderzoek van vakvereniging ProFri.

Op basis van een brancheomzet van 1,197 miljard euro bij circa 5700 bedrijven (inclusief frietkramen, gebaseerd op omzetgegevens van het CBS en gegevens over de brancheomvang van Datlinq/Foodstep) zijn door ProFri in samenwerking met bureau Foodservice Watcher de omzeteffecten toegerekend naar de gehele branche.

Tijdens de corona-lockdown van half maart tot en met mei bedroeg het omzetverlies van frituurzaken in Nederland 45,3 procent, meldt Profri. In de versoepelingsmaand juni was dit bijna 20 procent ten opzichte van juni 2019.

Hoewel de lockdown halverwege maart van kracht werd, geeft 53 procent van de ondernemers aan dat de hele maandomzet ten opzichte van dezelfde periode in 2019 minimaal is gehalveerd. 14 procent geeft aan dat de omzet in maart met 70 tot 80 procent daalde. Ook in april behaalde 53 procent een omzet die minimaal de helft lager uitviel dan in april 2019.

In mei daalde het percentage ondernemers met extreme omzetdalingen drastisch. Het percentage ondervraagden dat kampte met minimaal een halvering van de omzet, nam in mei af naar 16 procent.

Bedrijven om verschillende redenen gesloten

Het aantal bedrijven dat géén omzet behaalde (zaak gesloten) groeide gedurende de lockdownmaanden. In maart gaf 2 procent van de bedrijven aan het bedrijf te hebben gesloten, in april 5 procent, in mei 7 procent. Van Rooij: ‘Vermoedelijk kwamen ze erachter dat ze verlieslijdend draaiden of zaten ze op locaties die het van passanten moeten hebben. Daarnaast hebben wij ook signalen gekregen dat sommige ondernemers het gewoon niet aandurfden vanwege het besmettingsgevaar.’

Omzetstijging tijdens corona

Er zijn ook ondernemers die hun omzet wisten vast te houden of zelfs omzetstijging realiseerden tijdens de coronacrisis. In maart hield 9 procent de omzet vast en meldde 8 procent een stijging. In april noteerde 14 procent een omzetstijging en in mei 18 procent. In juni spreekt 13 procent nog van een omzetstijging, vermoedelijk omdat op 1 juni de restaurants en cafés weer beperkt open mochten.

Voorjaar van groot belang voor cafetaria’s

ProFri wijst erop dat de maanden in het voorjaar van groot belang zijn voor frituurspeciaalzaken als cafetaria’s, snackbars en frituren. De omzetten liggen in deze tijd van het jaar steevast fors hoger dan in de wintermaanden; niet alleen snacks en friet kennen een hogere verkoop, maar het voorjaar is ook de start van de ijsverkoop.

‘Veerkracht is enorm’

‘Hoewel veel ondernemers een penibele situatie schetsen, hebben vooralsnog alle deelnemers aan ons onderzoek het gered te overleven’, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. ‘De veerkracht is enorm.’ 8 procent van de ondervraagden zegt mogelijk op termijn in de problemen te zullen komen. Als dit cijfer wordt doorvertaald naar de hele branche, gaat het volgens de vereniging om circa 450 frituurspeciaalzaken.

Veel vraag naar overheidssteun

8 procent van de ondervraagden heeft geen enkele vorm van overheidssteun aangevraagd. Bij de ondernemers die dit wel deden, zijn de regelingen TOGS (doorlopende kosten) en NOW (loonsom tegemoetkoming) het meest gebruikt. Van de gemeentelijk TOZO-regelingen is aanmerkelijk minder vaak gebruik gemaakt.

Assortiment bleef grotendeels ongewijzigd

Uit het onderzoek van ProFri blijkt verder dat het aantal ondernemers die tijdens de corona-lockdown het assortiment aanpasten, betrekkelijk klein is. 16 van elke 100 deelnemers aan het onderzoek gaven te kennen dat zij hebben ingegrepen in het assortiment.

Bekijk hier het complete onderzoek van ProFri


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.