'Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers'

'Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers'

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken, zitten duizenden cafetaria's, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Dat zegt ProFri. De vakvereniging spreekt van onbehoorlijk bestuur.

Staatssecretaris Tamara van Ark maakte maandag 29 mei bekend dat maaltijdbezorgers voortaan minimaal 16 jaar moeten zijn. Het verbod ging twee dagen later in, op woensdag 1 juli. ‘Dit betekent dat frituurspeciaalzaken duizenden maaltijdbezorgers van 15 jaar op straat moeten zetten’, zegt ProFri.

‘Branche niet tijdig geïnformeerd’

Dat het verbod er zou komen, was in het voorjaar al bekend. De verwachting was volgens ProFri dat de staatssecretaris eerst beleid voor zou bereiden. ProFri-directeur Frans van Rooij oordeelt dat sprake is van onbehoorlijk bestuur. ‘Verstopt in een beleidsbrief staat wel de streefdatum 1 juli genoemd. Maar je kunt van ondernemers met de beste wil van de wereld niet verwachten dat die zulke stukken kennen. Het minste wat je als overheid kunt doen, is branches die het betreft tijdig informeren. Geen ondernemer kan zich op deze manier op nieuwe regels voorbereiden. Veel frituurondernemers hebben al maanden geleden met jongeren afspraken gemaakt over vakantiebaantjes; toen was nog allerminst duidelijk hoe en wanneer het verbod voor 15-jarigen er precies zou komen.’

Overgangstermijn van de hand gewezen

ProFri heeft vergeefs bij de staatssecretaris aangedrongen op een overgangstermijn van tenminste drie maanden, tot 1 oktober aanstaande, maar dit voorstel is van de hand gewezen. ‘Pijnlijk, zeker voor een branche die het door de coronacrisis toch al zo moeilijk heeft,’ aldus Van Rooij. ‘An sich begrijpen wij volledig dat 16 jaar de minimum leeftijd wordt voor maaltijdbezorging omwille van de veiligheid in het verkeer. Maar dit is toch wel erg kort door de bocht.’


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.