Burgemeesters pleiten voor extra financiële steun horeca

Verschillende burgemeesters in Nederland pleiten voor meer financiële steun voor de horeca. Dat zeiden zij voorafgaand aan het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's in deelnemen.

Een paar honderd horecaondernemers kwamen eerder op de dag in Den Haag samen om te protesteren voor meer financiële steun van de overheid. Sinds half oktober moet de horeca vanwege het coronavirus de deuren gesloten houden.

Emile Roemer van Alkmaar is ‘gecharmeerd van de manier van aandacht vragen’. Hij erkent dat horecaondernemers het zwaar hebben door de verplichte sluiting. Wouter Kolff van Dordrecht pleit net als zijn collega Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam voor extra financiële steun. Kolff: ‘Ik ben blij dat het kabinet hierover nadenkt. Daar moet het geld vandaan komen.’

‘Maatregelen een drama’

Pieter Broertjes van Hilversum noemt de maatregelen ‘echt een drama’. ‘Ze zijn zo langzamerhand wel lang genoeg dicht geweest. Maar de horeca mag alleen open als dat ook zo mag blijven. Niet dat ze over een tijdje weer de deuren moeten sluiten.’

De burgemeesters maken zich grote zorgen over het oplopende aantal besmettingen. ‘Het is treurig met de cijfers. Niks helpt, lijkt het wel. Wij varen in de mist. Wij weten het ook niet meer zo langzamerhand’, stelt Broertjes. Roemer noemt de cijfers ‘triest’. ‘Het gaat de verkeerde kant op. Iedereen had gehoopt op perspectief.” Aboutaleb had de Rotterdammers eveneens graag wat meer ruimte willen bieden met kerst. “Maar ik denk niet dat dit gaat lukken.’

Dinsdag beslist het kabinet of met kerstmis de maatregelen mogelijk iets worden versoepeld. Ministers Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wilden daar maandagavond nog niet op vooruitlopen. ‘Maar de cijfers zien er niet goed uit’,  waarschuwt De Jonge.

Ruim 300 horecaondernemers kwamen gisteren samen in Den Haag om te protesteren. Ze willen meer financiële steun van de overheid voor het verlies aan omzet vanwege de coronamaatregelen.

Extra steun

NOW-regeling

De coalitie gaat honderden miljoenen euro’s extra aan coronasteun uittrekken voor sectoren die hard geraakt zijn door de coronacrisis, zoals de horeca. Dat meldt de NOS op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen van de NOS betekent de extra coronasteun dat er een extra tegemoetkoming komt voor bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet hebben dan eerder.

Zij kunnen 85 procent van hun vaste lasten terugkrijgen. De maatregel zou met terugwerkende kracht ingaan, vanaf 1 oktober. Volgens de NOS gaat het kabinet de komende dagen op de puntjes op de i zet omtrent de extra coronasteun.

Naast deze maatregelen heeft het kabinet volgens ingewijden advies gevraagd aan de deskundigen in het OMT over een mogelijk kleine versoepeling voor de droge horeca (de restaurants) tijdens de periode rond kerst en oud en nieuw.

Vanavond, 8 december, neemt het kabinet de eerste besluiten over de komende periode. Maar ook daarna en voor 17 januari zullen nog een paar beslissingen vallen, stelt een woordvoerder. Alles hangt daarbij af van de ontwikkelingen met het coronavirus.