Dat zegt horeca-trendwatcher Ubel Zuiderveld. De verkoop van friet begon op kermissen, maar inmiddels wordt de gefrituurde aardappel in alle restaurants en in supermarkten aangeboden.
Vijftig keer friet per jaar
Mensen eten gemiddeld zo’n veertig tot vijftig keer per jaar friet. ‘Dat betekent dat er landelijk op jaarbasis zo’n 1,2 tot 1,4 miljard porties (180 gram) worden gegeten’, aldus Zuiderveld, die maandag 30 septeber op het Frituurwereld Event in Houten stilstaat bij de ‘verjaardag’.
Consumptie daalt licht
Toch daalt de consumptie van patat licht en dat heeft volgens Zuiderveld te maken met het veel grotere aanbod. ‘Vroeger had je alleen de cafetaria, de Chinees en de pizzeria. Tegenwoordig wordt er zoveel meer aangeboden, zeker online. Vooral pizza is bezig aan een opmars.’
Friet en taal
De termen friet en patat worden in Nederland door elkaar gebruikt. Maar hoe heet het nou écht? ‘Friet betekent eigenlijk niets meer dan ‘een baksel’ en patat is afkomstig van ‘patates frites’, oftewel gefrituurde aardappel’, aldus de horecakenner, die al eens een boek schreef over frituurcultuur in Nederland. ‘Vooral waar men carnaval viert, onder de rivieren, zegt men friet. Boven de rivieren spreekt men vaak van patat, omdat ze in het noorden toch wat meer Angelsaksisch zijn aangelegd.’