FrietHoes introduceert borrelsnack van frietresten

FrietHoes introduceert borrelsnack van frietresten
De Balletjes van FrietHoes, gemaakt van aardappelafsnijdsels.

FrietHoes heeft een snack gelanceerd die gemaakt is van de resten die overblijven na het produceren van verse friet: De Balletjes, gemaakt van onder meer gefrituurde aardappelresten.

FrietHoes streeft er in hun fabriek in Haarlem naar om zo min mogelijk afval over te houden bij het maken van de verse friet, maar bij het snijden en frituren blijven er altijd restanten aardappels over. FrietHoes-kok Kasper van Heerden ontwikkelde daarom een recept om deze te verwerken in een borrelsnack. Naast de gefrituurde aardappelresten worden De Balletjes gemaakt van IPA van Jopen Bier en kaas.

Proeven

De Balletjes worden momenteel geserveerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Tot en met zondag 28 oktober kunnen bezoekers de snack proeven bij de foodtruck op het Ketelhuisplein. Daarna zijn De Balletjes alleen direct bij FrietHoes verkrijgbaar voor de al bestaande klanten van de Haarlemse frietbakkers.

Schillenbier

Eerder stookte de fabriek al een wodka van aardappelrestanten en werd er samen met brouwerij Troost een biertje gebrouwen van het restafval, Schillenbier. Het bier wordt omschreven als een onofficieel Weizen bier, gemaakt van hop, gerst en aardappelresten uit de frietfabriek.  Omdat het bier voor 50 procent uit tarwemout bestaat, een beetje gerst en weinig hop, mag dat officieel geen Weizen worden genoemd.

Het nieuwe Schillenbier moest natuurlijk goed smaken bij friet, en daarom kozen de brouwers voor Weizen bier. Weizen is zoet, mild en toegankelijk en dat past goed bij gefrituurde lekkernijen.

Verse friet

Friethoes werd in 2009 opgericht door Sebastiaan en Joost Hoes. Naast een winkel in Haarlem en een cateringtak hebben ze sinds 2016 ook een ambachtelijke frietfabriek, waar friet wordt gesneden, voorgebakken en afgekoeld. Het bedrijf gebruikt het zoveel mogelijk lokale aardappels en lokale ingrediënten, gebruikt het groene stroom voor hun frietfabriek en 100 procent E-nummervrije zonnebloemolie om de friet in te bakken.

De verpakkingen zijn gemaakt van bio-afbreekbaar plastic, gerecycled papier en karton en de vorkjes in de winkel van gerecycled hout.

De ambachtelijke frieten zijn onder meer verkrijgbaar in de eigen winkel in Haarlem en bij verschillende restaurants door heel Nederland, zoals Rijks, De Biertuin en Madam. Daarnaast is het bedrijf met hun verse friet ook aanwezig bij evenementen als Mysteryland en Best Kept Secret en in attractiepark De Efteling.