30 procent van de jongens koopt één of meerdere keren per week warme snacks. Ruim 25 procent kiest voor snoep en bijna 21 procent gaat voor zoute snacks. Dat blijkt uit een onderzoek van FoodService Instituut (FSIN) onder duizend middelbare scholieren van de hotelschool in Maastricht.
De voorkeuren van de meiden zijn minder duidelijk dan van de jongens. Ruim 13 procent kiest voor warme snacks. 14 procent kiest snoep, hetzelfde percentage kiest voor zoute snacks. Fruit staat op het menu van ruim 12 procent van de meiden.
Lunch kopen
De meeste scholieren nemen lunch van huis mee. Maar als aanvulling of ter vervanging koopt ruim 57 procent een of meerdere keren per week iets te eten en drinken van hun eigen geld. Ruim 46 procent koopt ten minste een keer per week lunch in de supermarkt.
Als het om drinken gaat, kiezen de meiden het meest voor water. Bijna 17 procent koop een of meerdere keren per week water. Onder de jongens is frisdrank het populairst (27,3 procent).
Vers en gezond
Ruim 60 procent van de meiden vindt het belangrijk om vers te eten, tegenover 46 procent van de jongens. Gezond is voor ruim 70 procent van de meiden een factor, tegenover 55 procent van de jongens. Daarbij zijn jongeren in het weekend minder bezig met gezonde opties dan doordeweeks.
Smaak en prijs
Als het gaat om de motieven van hun keuze, is ‘lekker’ voor bijna alle tieners het belangrijkst ((93,6 procent). 60 procent let het meeste op prijs. Gemak is voor bijna 55 procent het meest van belang, en ruim 35 procent let vooral op gezondheid. Duurzaamheid en het verhaal achter een product zijn minder belangrijk voor scholieren (23 en 19 procent).
Volgens FSIN zijn tieners over het algemeen vrij traditioneel in hun eetgedrag. Het avondeten slaan ze vrijwel nooit over. Op latere leeftijd schiet het ontbijt er soms wel bij in.