Vier grote steden en Ede willen stop op groei fastservicerestaurants

Vier grote steden en Ede willen stop op groei fastservicerestaurants

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Ede willen dat maatregelen worden genomen tegen de toename van het aantal fastservicerestaurants. De vijf gemeenten hebben dit laten weten in een brandbrief aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Directeur Frans van Rooij van vakvereniging ProFri noemt het initiatief een 'grote bedreiging voor de branche'.

De gemeenten willen voorkomen dat fastservicerestaurants de gaten vullen als panden door de coronacrisis vrijkomen. De wethouders willen daarom wettelijke instrumenten om nieuwe vestigingen te kunnen verbieden, zo schrijft de NOS.

In Nederland is de afgelopen jaren sprake van een gestage groei van fastserviceketens. NOS schrijft dat het aantal vestigingen in de periode 2013-2018 toenam van 364 tot 422 en dat vooral in de grote steden het aanbod fors is.

Wildgroei tegengaan

De wethouders benadrukken in het schrijven wel dat het niet zo is dat ze ondernemers weg willen hebben die al jaren actief zijn, maar dat het er vooral op is gericht om wildgroei - in de omgeving van scholen - tegen te gaan, omdat dit niet gezond is.

Bedreiging voor de branche

Frans van Rooij van vakvereniging ProFri spreekt op de website van Frituurwereld van een ‘grote bedreiging voor de branche’. De directeur benadrukt dat het nu echt tijd is ervoor te zorgen dat de beeldvorming over friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen bij iedereen rap gaat verbeteren. Hij zegt: ‘Over de rommel die in de supermarkt wordt verkocht en de frisdrank- en snoepautomaten op scholen wordt met geen woord gerept.’

Overgewicht

Van Rooij geeft aan dat ProFri graag wil meepraten over de oplossing van het maatschappelijk probleem van overgewicht. Hij is van mening dat wekelijks een frietmaaltijd en af en toe een kroketje of frikandel prima past bij mensen met een gezonde leefstijl. ‘Zelf ben ik de afgelopen twee jaar 24 kilo afgevallen en ik eet nog steeds met grote regelmaat friet, kroketten en andere snacks.’