Hogere kosten nieuwe keukenapparatuur door stijging verwijderingsbijdrage

Hogere kosten nieuwe keukenapparatuur door stijging verwijderingsbijdrage

Per 1 maart dreigt een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) te worden aangenomen, waarbij de recycling van professionele apparatuur bij de stichting Open moet worden ondergebracht. De tarieven van de verwijderingsbijdrage zullen hierdoor stijgen.

Eind 2019 hebben 2.000 producenten van witgoed, ICT, audio- en visuele apparatuur, gereedschappen, armaturen en zonnepanelen de handen ineengeslagen en Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Open) opgericht. Het doel van deze stichting is het voldoen aan de wettelijke inzameldoelstellingen van elektrische en elektronische apparatuur.

Eigen stichting

Om dat te bereiken is massa nodig: zowel qua inzet als qua financiering. Daarom heeft Stichting Open een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aangevraagd om krachten te bundelen. De stichting claimt dat door een krachtenbundeling aan de EU-doelstellingen kan worden voldaan, iets dat in de huidige situatie volgens de stichting niet mogelijk is. De stichting NVLG Grootkeuken recycling (NGR) bestrijdt dit.

De Nederlandse Vereniging van Leveranciers Grootkeukenapparatuur (NVLG) heeft enkele jaren geleden de Stichting NGR opgericht die de recycling regelt van ingenomen grootkeukenapparatuur. Met een collectief terugnamesysteem en partner Weee Nederland is een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de registratie, inzameling en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur uit de grootkeukenbranche. Hierdoor kan een forse reductie tariefstelling en administratieve lastendruk in het kader van de verwijderingsbijdrage worden gerealiseerd. Door de AVV dreigt deze stichting nu te moeten stoppen.

Hogere kosten door stijging verwijderingsbijdrage

De tarieven van de Stichting Open zullen vele malen duurder uitpakken dan de huidige stichting, Van 7 eurocent per kilo verwijderingsbijdrage gaat het tarief naar 37 eurocent per kilo. Dat betekent dat voor een professionele koelkast van 100 kilo straks 37 euro verwijderingsbijdrage moet worden betaald in plaats van 7 euro in de huidige situatie. Omdat de eindgebruiker (de vervuiler) betaalt, betekent dit dat een gemiddelde restaurantkeuken straks duizenden euro’s duurder gaat worden. De stichting NGR is nu aan het onderzoeken welke stappen hier tegen ondernomen kunnen worden.

Bekijk deze collectie

Keuken inrichten

Van het kiezen van de juiste apparatuur tot slimme energiebesparingstips en effectief keukenmanagement; in deze collectie staat alles wat je nodig hebt voor een goed geoliede keukenoperatie. Neem een kijkje in de keukens van andere horecaondernemers en laat je inspireren door hun aanpak.