Ingrijpende veranderingen voor sterrestaurant Basiliek

Ingrijpende veranderingen voor sterrestaurant Basiliek
Tabitha en Rik Jansma

Tabitha en Rik Jansma, de eigenaren van sterrestaurant Basiliek in Harderwijk passen de openingstijden van hun restaurant aan. Na de lockdown zijn ze open voor het diner van maandag tot en met vrijdag. Zaterdag en zondag worden de sluitdagen. Ook de inrichting gaat op de schop met veertig procent minder couverts al gevolg.

Corona zorgde voor veranderende inzichten bij horecaondernemers Rik en Tabitha Jansma. ‘Door de gedwongen sluiting is ons sociale leven verrijkt. Dat vinden we belangrijk.’ Na heropening wordt de zaterdag een sluitdag. Voorheen was Basiliek geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Dat wordt maandag tot en met vrijdag. Gasten kunnen er die dagen alleen terecht voor het diner. Jansma is vijf jaar geleden al gestopt met lunches.

Veertig procent minder couverts

Wanneer het restaurant weer open mag, gaat Basiliek in Harderwijk, in de Michelingids goed voor één ster, haar openingstijden aanpassen. Ook de inrichting van de eetgelegenheid gaat op de schop. De coronaperiode geeft het echtpaar Tabitha en Rik Jansma andere inzichten met aanpassingen als gevolg. ‘Iets wat we al langer wilden.’
Ze kiezen ervoor om hun restaurant van maandag tot en met vrijdag alleen te openen voor het diner. Zaterdag en zondag worden de nieuwe sluitingsdagen. De openingstijden worden aangepast aan eventuele maatregelen als gevolg van corona. Moeten de deuren ’s avonds eerder sluiten, dan gaat het restaurant bijvoorbeeld ook eerder open.

Meer ruimte

Bij de inrichting wordt meer gewerkt met losse tafels, zodat het aantal couverts van 50 naar 30 teruggaat en gasten meer ruimte ervaren. In de zaak wordt de lange bank vervangen door meer losse tafels.

‘Sluiting verrijkte ons sociale leven’

‘De coronamaatregelen hebben andere inzichten gegeven, het gevoel versterkt. Door de gedwongen sluiting is ons sociale leven verrijkt. Dat vinden we belangrijk. Daarom kiezen we ervoor om straks, als het weer mag, van maandag tot en met vrijdag open te gaan. De zaterdag leveren we dan in, maar met de maandag gaan we dat voldoende opvangen’, aldus Rik Jansma. Voorheen was Basiliek geopend van dinsdag tot en met zaterdag.
Wat blijft, is de uitgebreide menukaart met daarop ruim 15 à-la-cartegerechten. Daarnaast werkt Basiliek met menu’s. In de zaak wordt de lange bank vervangen door meer losse tafels, zodat er meer ruimte ontstaat voor de gasten.

Restaurant Basiliek is gevestigd aan de historische Vischmarkt in Harderwijk. De eetgelegenheid opende in 2006 de deuren en kreeg in 2007 een Michelinster. Basiliek is aangesloten bij restaurantvereniging JRE-Nederland.