Koningin Máxima opent duurzaamste koffiebranderij van Nederland

Koningin Máxima opent duurzaamste koffiebranderij van Nederland

De nieuwe branderij van Hesselink Koffie in Winterswijk is officieel geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima. Het nieuwe pand is energieneutraal en de koffie wordt klimaatneutraal geproduceerd. Naast tal van duurzame innovaties, zoals 850 zonnepanelen, warmtepompen en een circulair interieur, is de buitenruimte ingericht om de biodiversiteit te versterken.

Naast het in gebruik nemen van de nieuwe, energieneutrale branderij maakt Hesselink vanaf nu ook gebruik van 100 procent recyclebare verpakkingen voor hun koffie. Deze nieuwe monofolie-verpakkingen zijn voorzien van het Naked Product-logo. Dit wil zeggen dat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van inkt en dat de verpakking maar uit één materiaalsoort bestaat. Hesselink Koffie heeft daarmee een Europese primeur en loopt hiermee vooruit op komende Europese richtlijnen.

Koningin Máxima verrichte op 3 juni de officiële opening en kreeg daarna een rondleiding door het koffielaboratorium en de koffiebranderij. De koningin ging in gesprek over actuele ontwikkelingen in de distributieketen van koffie en duurzaamheidsprojecten in koffie producerende landen. Aansluitend plantte Koningin Máxima, ter gelegenheid van de opening, een klimaatboom in de tuin van het pand.

Hesselink Koffie

Hesselink Koffie is in 1885 gestart vanuit de kruidenierszaak van de overgrootvader van de huidige eigenaar, Gerrit Hesselink. Toen kleine kruideniers plaatsmaakten voor supermarkten, startte het familiebedrijf met de productie van koffie voor de regionale horeca. Hesselink heeft meerdere vestigingen in Nederland en een vestiging in Duitsland en levert onder andere aan particulieren, winkels, bedrijven en instellingen.

Het bedrijf ambieert al jaren om de meest duurzame koffiebrander van Nederland te zijn. Zo plaatste Hesselink Koffie eerder al 390 zonnepanelen op het dak van de voormalige koffiebranderij en had het vorig jaar nog een primeur in Nederland met composteerbare koffiecapsules gemaakt van houtsnippers. Sinds 2010 draagt Hesselink Koffie al het predicaat Hofleverancier.