Tv in de horeca? Stichting Videma regelt jouw licentie

Tv in de horeca? Stichting Videma regelt jouw licentie
Als de tv aanstaat, is altijd toestemming van de auteursrechthebbenden nodig.

Het zijn uitdagende tijden maar er komt een moment dat we weer samen tv kunnen kijken in de horeca en met elkaar kunnen genieten van al die mooie programma's en sportevenementen. Wat voor u goed is om te weten, is dat op deze tv-programma's auteursrechten rusten voor onder andere programma-ontwikkelaars, scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs. Daarom heeft u voor het openbaar maken van tv-programma's een licentie nodig. Stichting Videma regelt uw licentie en zorgt ervoor dat de rechthebbenden hun rechtmatige vergoeding ontvangen.

Wat doet Stichting Videma?

Stichting Videma behartigt de belangen van meer dan 4.600 auteursrechthebbenden, zoals onder andere programma-ontwikkelaars, scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs, publieke en commerciële omroepen. Als in de horeca de tv aanstaat, is daarvoor toestemming van de auteursrechthebbenden nodig. Want de rechthebbenden hebben dan recht op een vergoeding.

Stichting Videma behartigt hun belangen en kan middels een licentie toestemming geven voor het zakelijk gebruik van alle programma’s die worden uitgezonden via de belangrijkste landelijke publieke en commerciële omroepen.

Het betreft toestemming voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma’s die worden uitgezonden op de kanalen: NPO 1, NPO 2, NPO 3, NL24 (digitale kanalen
publieke omroep), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, FOX, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC.

De rechten op deze programma’s berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma’s die ze uitzenden) en producenten.

Tv kijken in de horeca Videma
Er komt een moment dat we weer samen tv kunnen kijken in de horeca.

Voordelen als lid brancheorganisatie

Bedrijven die lid zijn van een brancheorganisatie waarmee Videma een overeenkomst heeft, ontvangen korting op het Videma-tarief. De korting staat op de factuur vermeld als ‘branchekorting’. Bedrijven die 2020 al een Videma-licentie hadden met branchekorting en in 2021 nog steeds lid zijn van een brancheorganisatie, profiteren automatisch van de branchekorting.

Als een horecabedrijf lid is van een brancheorganisatie maar nog geen licentie heeft en tv-beelden wil vertonen, kunnen deze bedrijven een Videma-licentie verkrijgen met branchekorting.

Dit artikel is gesponsord door Videma