Rechter zet streep door terras waar gemeente vergunning voor gaf

Rechter zet streep door terras waar gemeente vergunning voor gaf
Tommy den Hartog

Hoewel de gemeente Utrecht toestemming gaf voor een tijdelijk coronaterras voor het nieuwe Restaurant 273 van Tommy den Hartog , zegt de voorzieningenrechter hier 'nee' tegen.

Restaurant 273 van Tommy den Hartog kreeg van de gemeente Utrecht toestemming voor een tijdelijk coronaterras aan de werf van de Oudegracht in Utrecht. Een lokale kanoverhuurder die deze ruimte gebruikt voor de kano’s was het hier echter niet mee eens en stapte - met succes - naar de voorzieningenrechter.

Volgens de rechter heeft de gemeente onvoldoende duidelijk gemaakt waarom de belangen van het restaurant bij het afgeven van de vergunning zwaarder wogen dan de belangen van de kanoverhuurder. Gevolg voor Den Hartog is dat hij nu helemaal geen terras heeft; het smalle stoepje voor de deur leent zich er niet voor en de ondernemer heeft hiervoor ook nooit een vergunning aangevraagd.

Den Hartog zelf wil desgevraagd niets zeggen over de terras-kwestie. ‘Dit is een geschil tussen gemeente en kanoverhuurder,’ laat hij weten aan Misset Horeca. ‘Daar ga ik niet tussen zitten. Mijn energie besteed ik liever aan positieve zaken en niet aan dit soort negatieve dingen.’

Restaurant 273 aan de Oude Gracht in Utrecht

Eind juni ontving de chef de eerste gasten in zijn nieuwe restaurant. ‘Het gaat super goed,’ zegt hij tevreden. Volgens hem is het een groot verschil tussen Moon in Amsterdam waar hij voorheen werkte en zijn eigen zaak 273 in Utrecht. ‘In Amsterdam ging het met name om toeristen. Hier zijn het locals. Er zijn zelfs gasten al meerdere keren geweest.

De uitspraak van de voorzieningenrechter is een tijdelijke uitspraak, die geldig is tot er een definitieve uitspraak komt.

Restaurant 273 Utrecht

In het 120 m2 grote restaurant kunnen maximaal 48 gasten genieten. Patron-cuisinier Tommy den Hartog wilde zijn restaurant al in november 2020 openen, maar door de horeca-lockdown als gevolg van het coronavirus werd dat bijna acht maanden later. Den Hartog stond eerder als chef bij restaurants Moon en Johannes in Amsterdam aan het roer. Daarvoor was hij onder meer souschef onder Dennis Kuipers bij sterrestaurant Vinkeles in Amsterdam.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.