Horeca wil weer gratis coronatests voor personeel

Horeca wil weer gratis coronatests voor personeel

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat horecabedrijven weer gratis zelftests krijgen voor het personeel. Als horecapersoneel zichzelf snel en preventief kan testen, dan kan dat veel onzekerheid, onnodige quarantaine en extra kosten voorkomen. KHN vindt dat de overheid de kosten van de zelftesten op zich moet nemen.

Tot eind juli kon horecapersoneel zich testen op corona met gratis sneltests, vergoed door de overheid. Ook was er de mogelijkheid om een snelle antigeentest te doen via Spoedtest.nl, met op dezelfde dag een uitslag, maar die optie is geëindigd voor alle branches. KHN heeft nog geprobeerd die regeling te behouden, maar de overheid ging daar niet in mee.

Onnodige verzuimdagen

Daarom moeten de zelftests per direct weer gratis worden, zegt de woordvoerder van KHN. Want het voorkomt extra kosten voor onnodige verzuimdagen door het wachten op de GGD-uitslagen of dure testkosten voor de werkgever.

KHN ziet dat het vrijwillig testen goed werkt en dat het kabinetsadvies om regelmatig te testen zo wordt opgevolgd. Over het tonen van vaccinatiebewijzen door gasten en personeel laat KHN zich niet uit. 'Dat is aan het politieke debat.'

Twee gratis zelftesten

Nederlandse kunnen binnenkort wel twee gratis zelftesten bestellen, 'Testen blijft belangrijk want zonder dat je het zelf weet, kun je andere mensen besmetten met het coronavirus, ook als je geen klachten hebt', aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Deze maand krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief met een code in de bus, waarmee ze de twee gratis zelftesten kunnen bestellen. De eerste brieven vallen dinsdag op de mat. Scholieren en studenten kunnen de gratis zelftesten ook krijgen via hun school, universiteit of andere opleiding. Wie meer dan twee zelftesten nodig heeft, kan ze kopen bij de supermarkt, drogist en apotheek.

Einde zomervakantie

'De zomervakantie is bijna voorbij. We gaan weer naar school en aan het werk. En we ontmoeten weer andere mensen. Het blijft daarom belangrijk om ons aan de basisregels te houden.'Vorig jaar liep direct na de zomervakantie het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames snel op. Het kabinet hoopt dat dit najaar te voorkomen, onder meer met de gratis verstrekking van de zelftesten.