Nieuwe restricties horeca: 'kaartverkoop verplicht na 22:00 uur en bij meer dan 60dB'

Nieuwe restricties horeca: 'kaartverkoop verplicht na 22:00 uur en bij meer dan 60dB'

Behalve het testen voor toegang zou de overheid vanaf 25 september voor alle horeca die na 22.00 uur open is en die meer dan 60dB aan geluid produceert, de inzet van een portier en kaartverkoop verplicht willen stellen. Dat meldt branchevereniging KHN.

Volgens Vivian van der Wielen, woordvoerder van KHN, zit je met een vol restaurant met zachte achtergrondmuziek al snel boven de 60dB. 'Dus als je op een normaal niveau praat én je hebt je restaurantdeuren open tot na 22.00 uur open, dan zou je volgens de plannen die nu op tafel liggen al moeten gaan werken met een portier én kaartverkoop.'

Afbeelding Sonus.nl

Hoe dit praktisch moet gaan worden uitgevoerd, is bij KHN niet bekend. De bracheorganisatie noemt deze extra restricties 'onacceptabel'. 'In plaats van dat het Kabinet haar ongelijk toegeeft, kiest men er voor het regime voor de hele horeca te verzwaren', zo schrijft KHN in haar persbericht.

Sector gelijk trekken met extra restrictie

KHN is te verstaan gegeven dat het kabinet en om onder een financieel steunpakket voor de nachthoreca uit te komen - een draai wil maken betreffende nachthoreca. 'In plaats van de Clubs & Nightlife bedrijven tot 1 november verplicht gesloten te houden, wil het kabinet de hele horeca gelijk trekken, máár met een generieke verzwaring voor de hele sector. Terwijl heel Nederland afscheid genomen lijkt te hebben van de 1,5 meter, en versoepelingen worden doorgevoerd, krijgt de horeca opnieuw een klap. Men mag dadelijk zonder testen voor toegang 2,5 uur naast elkaar in trein en OV zitten, maar om de horeca binnen te komen worden allerlei drempels opgeworpen.'

Loslaten maatregelen

KHN-voorzitter Robèr Willemsen reageert fel. 'Opnieuw worden er mogelijk voor de horeca strengere maatregelen opgelegd, waardoor ondernemen haast onmogelijk wordt gemaakt. Als sector hebben we nog steeds te maken met restricties, er is door alle onzekerheid een enorm personeelstekort en de schuldenberg is enorm. Ik ben echt laaiend want het is echt onacceptabel dat de horeca constant politieagent moet spelen. Nederland is corona moe en heeft genoeg van alle coronamaatregelen. Het wispelturige overheidsbeleid is inmiddels niet meer uit te leggen. Dit kun je niet op ondernemers afschuiven.' KHN pleit er dan ook voor dat de maatregelen per direct worden losgelaten .

Kaartverkoop niet zomaar geïmplementeerd

Naast de verplichting van het testen voor toegang, waar extra personeel voor nodig is. is ook een systeem van kaartverkoop niet zomaar geïmplementeerd. Dat werpt ook een onnodige drempel op voor een spontaan bezoek.