Vegan Masters is anderhalf jaar geleden opgericht door Danny Galiart en Kirsten Gielen. Hun missie is om plantaardig eten lekker, aantrekkelijk en betrouwbaar te maken. Gedreven door de milieuveranderingen en hun bezorgdheid over het welzijn van de dieren, hebben ze zichzelf en de mensen om hen heen uitgedaagd om de lekkerste en gemakkelijkste veganistische gerechten mogelijk te maken. Dit was de start van het Vegan Masters concept. ‘Wij hebben ons aanvankelijk op de thuisconsumptie gericht’, vertelt Dino Lobbes, manager Foodservices. ‘In onze webshop bieden we allerlei verschillende vegan maaltijdboxen, die binnen een dag worden bezorgd.’
Het unieke is dat iedereen recepten kan aandragen. ‘Jaarlijks wordt het ‘Find the masters event’ georganiseerd. Hierbij worden chefs uitgedaagd om master te worden. Zij kunnen pitchen in unieke productgroepen. Vorig jaar hadden we 160 aanmeldingen van een heel gemêleerde groep mensen; van sterren-chefs tot hobbyisten. Vervolgens kijken we kritisch naar de schaalbaarheid en de verkoopbaarheid van de gerechten. Aan de hand daarvan wordt een selectie gemaakt. De winnaars dragen hun recept aan ons over. In ruil daarvoor komt hun naam met foto op de verpakking te staan en krijgen ze een fee over de gerealiseerde omzet. Zo geven we al onze producten een eigen gezicht en zorgen we ervoor dat ze optimaal aansluiten bij de behoefte van een breed publiek.’
Veel bedrijven profileren zich als duurzaam en maatschappelijk verantwoord, terwijl er in de bedrijfsrestaurant amper plantaardige gerechten worden geserveerd”
Vegan Masters Pro
Na het succes in de business-to-consumer markt hebben de initiatiefnemers besloten om zich ook op de business-to-business markt te richten. ‘Deze week is onze nieuwe webshop Vegan Masters Pro van start gegaan’, vertelt Dino trots. ‘Hier kunnen horecabedrijven en cateraars op een gemakkelijke manier onze producten bestellen. Zo helpen wij de ondernemers met het ‘veganizen’ van hun assortiment.’
Uit recent onderzoek dat gedaan is in opdracht van Proveg, blijkt dat 50 procent van de gasten meer vegan aanbod wenst, terwijl dit bij veel restaurants nog in de kinderschoenen staat, merkt Dino. ‘Vaak worden maar één of twee plantaardige gerechten aangeboden, omdat men in de keuken niet zoveel kennis en ervaring heeft met het serveren van vegan, of omdat men er door personeelstekort simpelweg geen tijd voor heeft. Wij kunnen de horecaondernemers helpen om dit op een goede manier het implementeren. Daarbij bieden we ondersteuning en gemak.’
Drie categorieën
Vegan Masters Pro bedient vanuit drie categorieën de zakelijk markt: ready to eat, ready to heat en ready to prepare. ‘Als je bijvoorbeeld als eetcafé graag een lekkere, sappige burger op het menu wilt serveren, dan kunnen wij de verschillende hoogwaardige ingrediënten leveren. Met 2 minuten handling en 12 minuten bereidingstijd kan de burger, zelfs zonder tussenkomst van de chef, op tafel worden gezet. Zelfs een stagiaire kan de gerechten bereiden.’
Voor horecabedrijven die graag geholpen willen worden bij het samenstellen van vegan gerechten, maar er wel hun eigen draai aan willen geven is ready to prepare heel geschikt. ‘Zo kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk een vegan broodje eiersalade, of tonijnsalade worden geserveerd. De koks kunnen hun eigen broodjes samenstellen op basis van onze grondstoffen en er een eigen identiteit aan geven.’
Grab and go
Vegan Masters Pro is ook heel geschikt voor de bedrijfskantines. ‘Veel bedrijven profileren zich als duurzaam en maatschappelijk verantwoord, terwijl er in de bedrijfsrestaurant amper plantaardige gerechten worden geserveerd. Ook daar kunnen wij bij helpen.’ Voor de cateraars is een speciaal ready to eat ‘grab and go’- assortiment ontwikkeld, waarmee ze volledig worden ontzorgd. ‘Deze producten worden in single verpakkingen aangeleverd en kunnen direct geconsumeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan heerlijk bananenbrood, diverse salades, curries en Party Bites. Dat zijn kleine hapjes die gemakkelijk in de oven opgewarmd kunnen worden.’
Wereld lekkerder maken
Overigens wil Vegan Masters Pro geen belerend vingertje opsteken. ‘Wij willen niemand dwingen om veganistisch te eten. Onze missie is om de wereld lekkerder te maken. Als de gerechten er smaakvol en aantrekkelijk uitzien en er duurzame ingrediënten zijn gebruikt, dan voelt het voor iedereen als een logische en prettige keuze om wat vaker voor een vegan oplossing te kiezen. Wij praten nooit over vlees- of visvervangers. Wij leveren lekkere producten met een eigen naam.’
Horecaondernemers, chef-koks en cateraars kunnen op www.veganmasterspro.nl inloggen en gerechten bestellen. Het minimum orderbedrag is slechts 50 euro. Bij ieder gerecht zit een duidelijk bereidings- en serveeradvies en er wordt mooi materiaal met of zonder branding aangeboden dat ondernemers voor hun menu- of tafelkaart kunnen gebruiken.
Dit artikel is gesponsord door Vegan Masters Pro