Officiële klacht tegen burgemeester Bruls na belediging uitbaters restaurant Moeke

Officiële klacht tegen burgemeester Bruls na belediging uitbaters restaurant Moeke

Horeca-advocaat Raoul Meester heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend tegen het optreden van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Meester verwijt Bruls dat hij de uitbaters van grand café Moeke in zijn gemeente 'schurken' heeft genoemd. Hij wil een oordeel van de ombudsman over die uitlating.

Bruls liet restaurant Moeke op 25 september sluiten, omdat de eigenaren zich niet aan de nieuwe coronaregels hielden. Een dag later beloofden de eigenaren om alsnog te gaan controleren op coronatoegangsbewijzen, waarop de gemeente het dwangbevel introk.

Toen de burgemeester de gang van zaken een paar dagen later uitlegde in een gemeentelijke commissievergadering gebruikte hij het woord schurken. De uitbaters zouden zich laf gedragen hebben volgens Bruls.

Bezwarenprocedure

De uitbaters eisten excuses voor die woorden, maar Bruls weigert dat. Daarom is de zaak nu voorgelegd aan de Nationale ombudsman, die volgens Meester op grond van de Algemene wet bestuursrecht de aangewezen persoon is voor deze kwestie. Het oordeel van de ombudsman geldt als een dringend advies, het is geen bindende uitspraak.

Tijdelijke sluiting restaurant

Er loopt ook nog een bezwarenprocedure van het restaurant tegen de gemeente over de grond waarop de zaak is gesloten. Na bemiddeling van de voorzieningenrechter in Arnhem trok burgemeester Hubert Bruls zijn eerdere dwangbevel in.

Na de toezegging van Moeke om een gewraakt bord bij de ingang met de tekst ‘voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen’ weg te halen en gasten er juist op wijzen dat ze alleen naar binnen mogen als ze een geldige toegangspas hebben, besloot de burgemeester de sluiting op te heffen.

Meteen overgegaan tot sluiting

Tijdens die spoedprocedure zei de advocaat van Moeke het vreemd te vinden dat er door de gemeente ‘geen enkele tussenstap’ was genomen, zoals het uitdelen van een waarschuwing als zaken niet goed waren gegaan. ‘Het was niet dermate ernstig dat sluiting gerechtvaardigd was’, zei de raadsman. Ondanks het bereikte compromis van zondag, zette Moeke de rechtszaak tegen de gemeente daarom door. ‘Als er direct zo’n paardenmiddel wordt ingezet en dat zou door een rechter worden toegelaten, dan vraag ik mij af waar de rechtsstaat is.’

Waarschuwing vooraf

Een gemeentewoordvoerder stelde dat de burgemeester alle wettelijke recht had tot sluiting over te gaan en dat hiervoor ook vooraf was gewaarschuwd.