'Kies voor de lekkerste, duurzame vis'

In de Noordzee vind je een schat aan lekkere vissen met uiteenlopende smaken. Hier zet je de heerlijkste gerechten mee op tafel. Toch staat onze vis van eigen bodem relatief weinig op de kaart. Tijd om daar verandering in te brengen, want vis van Nederlandse (zee)bodem is lekker, lokaal én beter voor het milieu. En: er is genoeg keuze voor de meest uiteenlopende, lekkere gerechten. Laat je gasten genieten van meer duurzame vis op de menukaart!
Delen:
Sterrenchef Roy Eijkelkamp: 'De smaak van langoustine is licht zoet. Gesneden tot een tartaar wordt het heerlijk romig, ziltig, zoet.'

In de Noordzee leven zo’n 220 vissoorten. Daarvan wordt er op ongeveer 30 soorten commercieel gevist. Denk aan de bekende zeebaars, kabeljauwfilet, schol en zalm. Maar wist je dat vissoorten zoals rode poon, tarbot, corvina, heilbot en langoustines ook in de Noordzee zwemmen? Met veel verschillende soorten en smaken is er voor ieder wat wils. De ideale basis voor de meest verrukkelijke gerechten. Zo heeft de zeebaars een stevige textuur, de zeewolf is matig vettig en heeft een heel eigen smaak en de rode poon is sappig en stevig.

Langoustines uit de Noordzee

Roy Eijkelkamp is de jongste tweesterrenchef in Nederland. In Groots, het magazine van Makro, speelt de Nederlandse langoustine de hoofdrol. Roy kan er niet alleen voortreffelijk mee koken, hij neemt je ook mee in zijn zoektocht naar het perfecte formaat. Op het menu: langoustinetartaar.

Roy: ‘De grote beukers, die je hele onderarm bestrijken, die gebruik ik om te roosteren. Maar die kleintjes, die zijn zo mooi roze, zo mooi zoet, die passen gewoon heel goed bij dit gerecht. Omdat we ze rauw gebruiken, moeten ze heel vers zijn, maar ook weer niet té vers. Dan zijn de schalen nog zo soepel dat ze niet te pellen zijn.’

Hij legt in het magazine stap voor stap uit hoe je langoustinetartaar maakt. Van het pellen van de langoustines tot het maken van de champagnevinaigrette en de bleekselderijbouillon. Een lust voor het oog en een culinair genot om te eten. ‘De smaak van langoustine is lichtzoet. Gesneden tot een tartaar wordt het heerlijk romig, ziltig, zoet. Het is heel bijzonder en zeer verfijnd van smaak. Een smaakvolle verrijking op de menukaart, met vis van eigen bodem.’

Kies voor duurzame vis

Makro kiest bewust voor de rol van ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Het doel van de stichting en haar ambassadeurs is om meer mensen te laten genieten van de lekkere en gezonde vissen uit de Noordzee. Makro inspireert chefs om voor duurzame vis te kiezen, zodat zij het beste op tafel kunnen zetten voor hun gasten.

Duurzaam op de (menu)kaart

Vis is op veel manieren te bereiden, gezond voor iedereen en geschikt voor elk moment. Leef je uit met lekkere recepten en voeg duurzame vis toe aan je menukaart. Bijvoorbeeld een garnalencocktail met Nederlandse garnalen, Noordzeetong à la meunière, shakshuka met gerookte makreel of op de huid gebakken zeebaars. Of laat je inspireren door de langoustinetartaar van Roy Eijkelkamp, zo maak je gegarandeerd indruk op je gasten. ‘Met duurzame vis op de menukaart draag je je steentje bij aan een gezondere planeet. Lekker, lokaal en beter voor het milieu.’

Dit artikel is gesponsord door Makro.