Ondanks de avond lockdown kan er een piepklein kaarsje blijven branden

Ondanks de avond lockdown kan er een piepklein kaarsje blijven branden

In plaats van de scholen sluiten en daarmee de echte besmettingshaarden aan te pakken, kiest het kabinet nu voor een 'avond lockdown horeca' in de hoop daarmee de coronabesmettingen naar beneden te brengen.

Een ‘avond lockdown’ klinkt voor de meeste mensen wel oké. ‘Gelukkig is het geen echte lockdown’, hoor je mensen zeggen. En ach, we gaan gewoon wat eerder naar de kapper of naar de winkel.

Voor de horeca is een avond lockdown natuurlijk wel verschrikkelijk. De belangrijke avondomzet valt helemaal weg en nog meer schuiven met shifts, na de eerdere verplichte sluitingstijd van 20.00 uur, kan echt niet meer. Het kabinet denkt met deze avond lockdown hetzelfde effect te bereiken als met een echte lockdown. Waar dat op gebaseerd is, weet niemand. Eerder bleek al dat dit soort ‘pappen en nathouden’- maatregelen niet werken. Zolang mensen bij elkaar komen in privésituaties en op scholen zal het virus zich blijven verspreiden.

Er is in deze coronacrisis gekozen om met zakken geld bedrijven te helpen deze crisis door te komen, in plaats van ondernemers te laten ondernemen. Ook nu worden de eerder afgebouwde steunmaatregelen opnieuw in het leven geroepen. Voor het vierde kwartaal van dit jaar verhoogt het kabinet het subsidiepercentage van de TVL van 85% naar 100%.

En gelukkig werd na de persconferentie ook aangekondigd dat de NOW-regeling weer gaat gelden. Hiermee kunnen de salarissen worden doorbetaald; de grootste kostenpost in de horeca. Ondernemers die ten minste 20% omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen voor de maanden november en december 85% van de loonsom vergoed krijgen.

Ook het belastinguitstel voor ondernemers wordt verlengd tot eind dit jaar. Ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen.

Of de aangekondigde maatregelen ervoor gaan zorgen dat de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames genoeg omlaag gaan, weet niemand. Ook heeft de horeca nog geen duidelijkheid gekregen over de feestdagen, al hebben veel ondernemers de belangrijke decembermaand in hun hoofd al afgeschreven.

En natuurlijk is de compensatie van de overheid niet 100%, maar door het steunpakket kan er wel een piepklein kaarsje blijven branden.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.