Overlegcomité België beslist over zwaardere coronamaatregelen

Overlegcomité België beslist over zwaardere coronamaatregelen

Voor de derde keer in drie weken komt het Overlegcomité van de zes regeringen in België bijeen om over strengere coronamaatregelen te beslissen.

Ondanks oplopende besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterftegevallen door Covid-19 was de prioriteit de afgelopen weken: de kinderen moeten naar school en het dagelijkse leven moet zo min mogelijk worden verstoord. Maar nu lijken zwaardere maatregelen niet te vermijden.

Sluitingstijd horeca vervroegen naar 20:00 uur

Experts adviseren een onmiddellijke sluiting van de basis- en kleuterscholen voor een periode van minimaal tien dagen. Daarnaast moet het sluitingsuur van de horeca verder worden vervroegd naar 20.00 uur. En ook komen ze weer met maatregelen in de privésfeer. Mensen mogen met niet meer dan vijf personen thuis zijn tijdens een bezoek of etentje, vinden de virologen.

Nachtleven op slot

Het comité zou pas op 15 december weer vergaderen over corona nadat vorige week en de week daarvoor al een aantal maatregelen was genomen dat de vierde golf moest bedwingen. Het nachtleven is al op slot en dehoreca moet om 23.00 uur dicht. Er mogen sindsdien ook nog maar hooguit zes gasten aan een tafel. Eerder al was thuiswerken weer verplicht gesteld en de mondkapjesplicht uitgebreid. Het overleg begint vrijdag om 09.00 uur.

Ook België boekt de laatste dagen recordaantallen aan coronagevallen. De ziekenhuizen dreigen de toeloop van patiënten niet meer aan te kunnen en ook testcentra kunnen het werk niet meer aan.

Maatregelen Nederland

In Nederland zijn de maatregelen een kleine week geleden ook weer aangescherpt. Alle niet-essentiële sectoren moeten dicht van 5 uur ’s middags tot 5 uur ’s ochtends.

De sluitingstijden gelden voor cafés, restaurants, theaters, bioscopen, musea en niet-essentiële winkels als kleding- en meubelzaken. De scholen blijven vooralsnog open.