Calamiteitenfonds: negatief reisadvies Indonesië

Het Calamiteitenfonds Reizen (CFR) heeft maandag een negatief reisadvies gegeven voor heel Indonesië. Het advies volgt op de bloedige aanslag op het Indonesische eiland Bali die vorige week ongeveer 190 mensen het leven kostte.

Het CFR onthield zich vorige week nog van een negatief reisadvies, omdat het geen ‘acute en concrete dreiging heeft kunnen vaststellen’. Het fonds herziet dat advies nu omdat de meeste Europese overheden, waaronder het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, reizen naar Indonesië wel afraden. Het negatief reisadvies geldt tot 13 november.

De reisbranche is ongelukkig met het CFR-besluit. ‘Deze maatregel was begrijpelijk geweest als die direct vorige week was genomen, maar nu word ik er niet blij van’, aldus bestuursvoorzitter L. Frankenhuis van de grootste reisorganisatie van Nederland TUI (onder meer Arke en Holland International). ‘In de afgelopen week is niks aan de situatie daar veranderd?’

Volgens Frankenhuis is het niet logisch dat Nederland de rest van Europa volgt. ‘Het is makkelijker voor andere landen om een algemeen negatief advies te geven. Nederland is traditioneel de grootste leverancier van toeristen aan Indonesië, behalve voor Bali.’ Het Calamiteitenfonds had volgens hem beter kunnen volstaan met het verlengen van het bestaande negatieve advies, dat enkel voor de rampplaats Kuta op het Indonesische eiland gold.
De Nederlandse Vereniging van Onafhankelijke Indonesië Reisspecialisten (NVOIR) vindt dat het besluit een smalle basis heeft. ‘Waarom nu opeens voor heel Indonesië? Er doen weliswaar geruchten de ronde over meer aanslagen, maar dan kan het negatieve advies net zo goed worden uitgebreid naar India en Maleisië’, stelt NVOIR-voorzitter H. Halferkamps.

Het Calamiteitenfonds is een organisatie van de Algemene Nederlandse Vereniging Reisorganisaties (ANVR) en stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Als het fonds een negatief reisadvies geeft, wil dat zeggen dat bij een vakantie naar die plaats geen reisverzekering kan worden afgesloten. Bij het annuleren van de reis krijgt men zijn geld terug.

De acht reisspecialisten op het Verre Oosten, die lid zijn van de NVOIR, hebben momenteel circa duizend vakantiegangers in Indonesië zitten en TUI ruim tweehonderd. Frankenhuis: ‘We onderhouden met al onze klanten daar contact en hebben niet of nauwelijks te maken gehad met annuleringen. Alleen Kuta Beach wordt even gemeden.’ TUI verwacht dat mensen door het nieuwe reisadvies hun vakantie naar Indonesië nu wel gaan annuleren. ‘Ze zijn immers niet meer verzekerd.’