François Geurds geeft geheim recept prijs via NFT

François Geurds geeft geheim recept prijs via NFT

Via NFT, ofwel non-fungible token, gaat tweesterrenchef François Geurds zijn geheime recept bekend maken van zijn heldere Bloody Mary. Geurds zegt internationaal de eerste chef te zijn die via deze koppeling op een blockchain het recept van een drinkbaar recept prijsgeeft.

NFT staat voor non-fungible token, een onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat op de blockchain, een database waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Hierdoor is eigenaarschap van een digitaalobject te registeren en te controleren.

Kunstenaars en artiesten maken al langer gebruik van NFT. Enkele chefs gingen Geurds voor met het openbaar maken van recepten via NFT. Zo veilde de beroemde tv-kok Marcus Samuelsson een NFT van Samuelssons beroemde gefrituurde kiprecept. Ook bestaat er Food Metaverse, oftewel The Foodverse, een spel waarin je recepten van kenmerkende gerechten van chef-koks als NFT’s kan verdienen.

Non-fungible tokens

Non-fungible tokens zijn digitale tokens die de rechtmatige eigenaar, in dit geval François Geurds, in staat stellen hun werk uit te lenen of te verkopen zonder het risico op namaak of vervalsing.

Bloody Mary

Geurds veilt als NFT zijn Bloody Mary, waarin je wel tomaten, bleekselderij en tabasco proeft, maar deze ingrediënten in de heldere cocktail niet ziet. Hoe dit mogelijk is, gaat de Rotterdamse tweesterrenchef nu dus openbaren via NFT. Het recept schuilt achter een digitaal schilderij van de toekomstige koper. Hij of zij krijgt als enige de beschikking over het echtheidscertificaat. Vanaf februari kan via een veiling worden geboden op het recept. Deze veiling is via een persoonlijk account te volgen op OpenSea. Geurds zegt de opbrengst in zijn zaak te stoppen.