Horeca baalt van genoemde sluitingstijd: 'Tot 20:00 uur is niks'

Horeca baalt van genoemde sluitingstijd: 'Tot 20:00 uur is niks'

Horecaondernemers zijn blij dat het Outbreak Management Team adviseert om de horeca weer te openen, maar balen van de geadviseerde sluitingstijd van 20:00 uur. 'Doe dan tot 22:00 uur, dan kan de horeca tenminste een diner draaien.'

Zo reageren ondernemers op de post van Misset Horeca op social media. De reactie krijgt veel bijval. 'Tot 20:00 uur kan je beter dicht blijven', reageert een collega. 'Als je open gaat, krijg je meer kosten en minder steun. Tot 22:00 uur kunnen de restaurants een diner draaien en de kroegen een heel klein beetje break-even draaien.'

Maandag 24 januari in de middag werd bekend dat het kabinet overweegt horeca wél tot 22 uur te heropenen. Definitief uitsluitsel volgt dinsdag 25 januari in de persconferentie.

Op verschillende social media-kanalen wordt onderstaande post gedeeld. 'Beste Mark, het ligt niet aan de restaurants', waarin onder meer  Les Patrons Cuisiniers en Alliance Gastronomique zinspelen op de post die rondging na de reactie van John de Mol op de uitzending van Boos.

'Open is beter dan dicht'

Toch zijn er ook ondernemers die simpelweg blij zijn dat het advies opengaan is. 'Het is beter dan niets, en het is beter dan tot 17:00 uur.'

Wanneer het kabinet meegaat in het advies, dan hoopt de horeca dat het een inlooptijd wordt tot 20:00 uur. Daarna zou een restaurant geen nieuwe gasten meer mogen toelaten, maar de al aanwezige gasten mogen dan wel blijven zitten.

Clubs en nightlive

Voor ondernemers die hun zaak nog gesloten moeten houden, bijvoorbeeld clubs & nightlife-bedrijven, of geen tot nauwelijks inkomsten hebben, is er nog steeds geen perspectief.

Hotels en cateraars

Hotels hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer en voor (party)cateraars blijft het een beperking dat er nog niet gesproken wordt over evenementen’, schrijft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een verklaring.

Wel zegt de branchevereniging bij te zijn met het uitgelekte advies van het OMT om de horeca en de cultuursector tot 20.00 uur weer open te laten gaan. Dat laat een woordvoerder van KHN weten in een reactie.

KHN had met een eigen routekaart ingezet op een heropening van de horeca met de toegangsstop om 22.00 uur, wat betekent dat er tot 22.00 uur gasten een horecazaak kunnen betreden.

'Mooie vervolgstap'

De versoepelingen die, volgend op het OMT-advies, hopelijk dinsdag aangekondigd gaan worden, 'zijn een mooie vervolgstap richting volledige heropening, maar wel een met gemengde gevoelens', zo concludeert KHN.