Wine Paris & Vinexpo Paris bieden weer live evenement

Wine Paris & Vinexpo Paris bieden weer live evenement

Van 14 tot en met 16 februari 2022 brengt Wine Paris & Vinexpo Paris 2.800 exposanten, 20.000 bezoekers van over de hele wereld samen. Het langverwachte 'live' evenement biedt een goedgevuld programma met meer dan 100 onderdelen in diverse thema's en formats waaronder ook conferenties en masterclasses.

Voor deze nieuwe editie presenteert Wine Paris & Vinexpo Paris 2022 een programma gericht op de problemen en uitdagingen voor de sector op het gebied van innovatie, distributie, consumententrends en internationale ontwikkeling, aangevuld met traditionele proeverijen en verticals.

Programma in kernthema's

WineTech Perspectives is een nieuwe ruimte gecreëerd in samenwerking met Wine Tech en Vinocamp, zal een cyclus van interessante lezingen hosten in dynamische en participatieve formats.

Innovatie binnen de wijn- en gedistilleerde drankensector is het centrale thema van een programma van conferenties en rondetafelgesprekken die experts op het gebied van technologie, studies en trendanalyse, digitale communicatie en e-commerce zullen samenbrengen.

Vin & Société presenteert een indicator van het digitale gebruik van de wijnsector; bedrijven die duurzame en verantwoorde oplossingen bieden, zullen hun kennis van technologie delen voor een nieuwe positieve benadering van wijn; sommeliers, wijnhandelaren en influencers zullen nieuwe codes en praktijken bespreken die de contouren van de sector zullen vormen.

Masterclasses en proeverijen

Er is ook een programma van kwalitatieve masterclasses, om de essentie van regio's, appellations, producten, merken en domeinen te proeven. Franse en internationale wijnen zullen in de schijnwerpers staan met een reeks masterclasses georganiseerd rond appellations zoals de Elzas, Champagne en Languedoc; rond druivensoorten zoals Melon de Bourgogne of Carménère, emblematisch in Chili; regio's zoals Centre-Loire of Friuli in Italië; een topwijnen zoals  Château d'Yquem of internationale wijnen met Oostenrijkse wijnen, Prosecco of Australische wijnen, variërend van klassiekers tot nieuwe wijnstijlen.

De Vinexpo Challenge, een blinde proeverij van 10 uitzonderlijke wijnen, wordt georganiseerd door Marc Almert, de Beste Sommelier van de Wereld 2019.

De horecasector zal het onderwerp zijn van conferenties onder leiding van France Boissons die de balans op maken van de ontwikkelingen na corona. De horeca zal ook nadrukkelijk op de voorgrond treden tijdens de duetten van chef-kok en sommelier, georganiseerd in samenwerking met de Association de la Sommellerie Internationale (ASI).

  • Xavier Thuizat, hoofdsommelier van hotel Crillon en Boris Campanella, directeur gastronomie – chef-kok van hotel Crillon (gastronomisch restaurant l'Ecrin);
  • Florent Martin, Beste Sommelier van Frankrijk 2020, Hoofd Sommelier van het Peninsula Hotel in Parijs en David Bizet, Executive Chef van het Peninsula Hotel in Parijs (gastronomisch restaurant l'Oiseau Bleu);
  • Stéphanie Le Quellec, chef-kok van restaurant La Scène** en Mathias Meynard, hoofdsommelier van restaurant La Scène**, Parijs

Marktconferenties

De marktconferenties zullen een beter inzicht geven in de ontwikkelingen in de sector:

  • Het IWSR Instituut verschaft informatie voor 'het begrijpen van trends en drijfveren van wijnconsumptie in de toekomst'
  • Een conferentie met als thema: Is het einde van glazen wijnflessen nabij?;
  • De ontwikkeling van de distributiekanalen in het licht van de pandemie is het onderwerp van een conferentie van de Federation of Independent Wine Merchants & de Union of Professional Wine Merchants.

Wine Talks

De Wine Talks vormen het toneel van meningen en uitspraken van gepassioneerde en bijzondere persoonlijkheden over onderwerpen die centraal staan in de uitdagingen van de sector zoals:

  • De uitdagingen van morgen en de belangrijkste maatschappelijke trends toegepast op wijnen en gedistilleerde dranken zullen worden ontcijferd door So Wine; deze specialist in sectorale studies en trendanalyse zal ook best practices delen op de sociale netwerken met betrekking tot de Evin-wet.
  • Veel toekomstgerichte debatten over de toekomst en uitdagingen voor Franse wijnen op de internationale markten zullen zich richten op de eindeloze crisis van de toeleveringsketen, wijnbelastingen in het Verenigd Koninkrijk, wijn in het licht van klimaatverandering of de toekomst van de wijnbouw in de wereld.

Bijzondere programma-onderdelen

De volgende programma-onderdelen zijn het vermelden waard: de conferentie van het IWSR Institute over de evolutie van de markt voor gedistilleerde dranken; een verticale proeverij Saint James x Velier, georganiseerd door Rhums Saint-James; masterclasses over de diversiteit van een uitzonderlijk terroir gebotteld door Microdistillers in Quebec, georganiseerd door de Union Québécoise des microdistillateurs of over hoogtepunten van Armagnac, geleid door het Bureau National Interprofessionnel de l'Armagnac (BNIA).

Informatie over het programma en toegang is online te vinden op de website van de beurs.