Kabinet akkoord met verdere versoepelingen coronaregels

Kabinet akkoord met verdere versoepelingen coronaregels

Het kabinet is akkoord gegaan met vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen, melden ingewijden na berichtgeving van diverse media.

De coronapas verdwijnt op 25 februari grotendeels. In het nachtleven en bij grote evenementen moet dan nog wel getest worden. De verplichting om slechts mensen toe te laten als ze negatief getest zijn op het coronavirus (1G), gaat alleen gelden op plekken binnen met meer dan 500 man publiek. Buitenlocaties zijn uitgezonderd van de verplichting, aldus de NOS.

Daardoor zijn voetbalwedstrijden en evenementen buiten dan vrij toegankelijk. Haagse bronnen melden dat dat een van de coronaversoepelingen vanaf volgende week vrijdag is die het kabinet vanavond wil bekendmaken.

Vrijdag kan de horeca en cultuursector weer open tot 01.00 uur en vervalt hier de vaste zitplaats en mondkapjes zijn niet meer nodig. Verder wordt het thuiswerkadvies aangepast. Het advies wordt dan om de helft van de tijd thuis te blijven werken. Coronaminister Ernst Kuipers maakt de stappen dinsdagavond bekend.

Versoepelingen: meer landen op geel

Ook reizen naar het buitenland wordt makkelijker. Vanaf woensdag worden namelijk ook de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast. Dan tellen coronacijfers niet meer mee. Het betekent dat meer landen buiten Europa op geel zullen gaan.

Eind volgende week verdwijnen dan de meeste coronaregels. Afstand houden is dan niet meer nodig en de sluitingstijden worden losgelaten. De mondkapjesplicht verdwijnt dan, behalve voor het openbaar vervoer en het vliegtuig. Testen (het zogenoemde 1G-beleid) gaat gelden voor grote evenementen binnen met meer dan 500 bezoekers en voor nachtclubs.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.