Bistro Two, Juwelier, Groenewoud en Studio zeker bij Michelin 2022

Bistro Two, Juwelier, Groenewoud en Studio zeker bij  Michelin 2022
De Juwelier, foto Chantal Arnts

Bistro Two in Roermond, De Juwelier in Amsterdam, Restaurant Groenewoud in Nijmegen en Studio in Maastricht zijn zeker van een notering in de Michelin-selectie voor 2022. Welke dat is - bestekje, ster of Bib Gourmand - wordt op 30 mei bekendgemaakt.

Michelin kiest dit jaar voor een nieuwe aanpak. Elke derde woensdag van de maand worden namelijk enkele restaurants bekendgemaakt die hun intrede maken in de Michelin Gids Nederland.

Bistro TWO - Roermond

Hotel Dux heeft er een geweldige troef bij. Edwin Soumang opende er de chique Bistro TWO, die ook nog eens beschikt over een rustgevend terras op de Roerkade en een hippe rooftop op de vierde verdieping van het hotel. Het is nu al een van de hotspots van Roermond, des te meer omdat je er geweldig eet. Klassiekers als eendenleverterrine en bouillabaisse worden hier met de gekende power bereid. De chef stapt ook wel eens van die traditionele weg af, bijvoorbeeld door hertenrug met cacao te bakken en de cacao ook in de subtiele spicy jus te verwerken. De keuken van Bistro TWO is weloverwogen en mooi in evenwicht.

De Juwelier- Amsterdam

Noem de bistro van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, bekend van Restaurant 212, gerust een oldschool type restaurant. Zodra u deze karaktervolle zaak in de bruisende Utrechtsestraat binnenstapt, wordt u hartelijk begroet door de chefs en komen heerlijke aroma’s u tegemoet. U krijgt hier meteen het gevoel dat niks moet en alles mag. Het volledige à la carte aanbod is een geschenk voor elke fijnproever.
De chefs koken met minder populaire ingrediënten als kalfsniertjes en beenmerg, en brengen die mooie producten zonder al te veel poespas op het bord. Bij de niertjes komt bijvoorbeeld een lichtjes geroomde saus op basis van een kalfsbouillon met een jus van schelpdieren. In één woord: onweerstaanbaar. Gebroken hazelnootjes en gestoofde lamsoren maken het gerecht helemaal af. Het typeert de keuken van De Juwelier: traditionele power, moderne frisheid en Franse finesse. Hier smult u als vanouds. En wat kan dat deugd doen.

Groenewoud - Nijmegen

Gebouwd in 1763, een horecaverleden dat teruggaat tot 1820 en vanaf 2022 geselecteerd door de Michelin. Wees maar zeker: het oudste café van Nijmegen blijft een hotspot voor liefhebbers van lekker eten en drinken. Authentieke decorelementen herinneren aan dat rijke verleden, al komt u hier toch vooral genieten van de gezelligheid en trendy vibe.

Met Maurice Kersten staat hier een ervaren chef achter de kachel. Dat merkt u aan zijn genereuze smaken, beheerste cuissons en verrassende verfijning. Perfect gegaarde zalm combineert hij bijvoorbeeld met de volheid van een gladde aardappelmousseline en de scherpte van een mosterdvinaigrette. Het talent van de chef zit hem in de diepgang die hij geeft aan dergelijke rijke smaken. De ruime kaart en het keuzemenu maken dit verhaal alleen maar mooier. En, oh ja, ook dit nog: de prijs-kwaliteitverhouding is geweldig!

Studio -Maastricht

Gilbert von Berg is een naam als een klok in de Limburgse gastronomie, die we vooral kennen van zijn passage bij Château Neercanne. Zijn zoektocht naar een eigen stek bracht hem naar dit hip/natuurlijk/bruut restaurant in het centrum van Maastricht. Samen met zijn talentvolle team doet hij er alles aan u een persoonlijke ervaring te bieden. Leuke muziek, interactie met de gasten, de bedrijvigheid van de open keuken: hier verveelt u zich geen seconde.

En dan zeker omdat chef Von Berg zijn Franse basis verrijkt met allerlei invloeden, naargelang de seizoenen. Aziatisch in de zomer, mediterraan in de lente, etc. Zijn bewerkte, doordachte productkeuken laat u niet los. Hij maakt gebruik van fermentatie om een beurre blanc diepgang te geven, maakt zelf koji om een Aziatische touch te geven aan een jus van wei, speelt met kruidenmengsels als furikake en za’atar om uw smaakpapillen op reis te nemen, … De intense smaakindrukken van Studio maken indruk.