Nu we weer terug zijn bij normaal, lijken digitaal bestellen en betalen blijvertjes.
Misset Horeca vroeg ondernemers naar hun ervaringen met bestellen via een qr-code: de techniek, de kosten en de gastbeleving. Is service via een scherm minder gastvrij, zoals sommige ondernemers denken?
Er is natuurlijk ook nog iets anders aan de hand: veel ondernemers kampen met personeelstekort. Het inzetten van qr-codes in het bestel- en betaalproces kan op dat gebied iets verlichting bieden. Dat is ook de ervaring van de ondernemers die we interviewden. Ze kunnen meer tafels aannemen. Voor grote zaken of zaken met een (groot) terras is het een oplossing. Je bespaart op heen en weer lopen van grote afstanden door medewerkers en je hoeft minder mensen in te roosteren.
Het direct afrekenen wordt ook als groot voordeel ervaren. Dat gaat soms om honderden transacties per dag en dat scheelt dus dito handelingen. Als gunstig bijeffect van het gebruik van qr-codes worden cross- en upselling genoemd. Als je de onlinepagina slim en aantrekkelijk inricht, zijn gasten geneigd meer te bestellen. Een goede medewerker aan tafel kan hier ook voor zorgen, maar aan die mensen is nu een gebrek.
De bedenkingen die ondernemers hebben ten aanzien van de gastvrijheid lijken door praktijkervaringen te worden weggenomen. Juist doordat gasten zelf bestellen, hebben medewerkers meer tijd voor service. Je kunt ook kiezen voor wijken zonder en wijken met qr-bestellen; mensen hebben dan de keuze. En de gasten? Die waarderen dat ze niet hoeven te wachten op een medewerker. Ze willen gewoon snel geholpen worden.
Gasten komen om te genieten van de professionele gastvrijheid van de horeca en daar kunnen qr-codes best een rol in spelen.
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.