'Met de basis die Debic Shapes biedt kun je écht je creativiteit kwijt'

'Met de basis die Debic Shapes biedt kun je écht je creativiteit kwijt'
Francois Jansen, chef van Zuiver Amsterdam werkt met Debic Shapes van FrieslandCampina.

François Jansen, chef van Hotel & Wellness Zuiver, heeft net zoals veel andere chefs te maken met een tekort aan mankracht in de keuken. Hij zocht naar een gemakkelijke manier om hoogwaardige desserts te maken. Sinds kort heeft hij dé oplossing gevonden. Met Debic Shapes kan zijn keukenteam in een heel korte tijd heerlijke en onderscheidende nagerechten creëren, waaraan ze hun eigen signatuur toevoegen.

Bij Hotel & Wellness Zuiver Amsterdam staat gezondheid centraal. En dat is voor niets. Het complex omvat achttien buiten tennisbanen, elf binnen tennisbanen, vijf padelbanen, een squashcentrum, zeventig hotelkamers, een fitness met zestig groepslessen per week, een wellness met acht sauna’s, zwembaden, bubbelbaden en hot tubes, en verschillende horecagelegenheden binnen het bedrijf. ‘We bieden hier alle facetten van horeca’, vertelt chef François Jansen.

Net zoals veel andere chefs heeft Jansen te maken met een tekort aan mankracht in de keuken. Daarom is hij zo blij met Debic Shapes, de nieuwste en slimste manier om hoogwaardige desserts te maken. ‘We lazen over de Shapes in een vakblad. Ze leken me echt een uitstekende oplossing. Vooral de Debic Panna Cotta Ring leek me erg handig. Dit is een driedimensionale ring die gemaakt is van verse Panna Cotta met echte vanille. Ik ben gelijk naar de groothandel gegaan om de ringen te kopen en sindsdien gebruiken we ze met veel plezier.’

Super makkelijk

De werkwijze is super makkelijk, benadrukt Jansen. ‘Je pakt de diepgevroren kant-en-klare panna cotta ringen uit de vriezer en kunt er daarna alles mee doen. Binnen een kwartier zijn ze ontdooid en kun je het dessert serveren.’ Hij is er heel tevreden over. ‘De panna cotta ring heeft echt een basissmaak, waaraan we zelf een eigen signatuur kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld door de panna cotta te combineren met chocolade, ijs en bloemetjes. De basis is altijd gelijk en je kunt er echt je eigen creativiteit op loslaten.’

Om extra inspiratie te bieden heeft Debic een speciale brochure uitgebracht met allerlei receptideeën op basis van de Debic Shapes. ‘Het is erg leuk om vandaar uit inspiratie op te doen’, vindt Jansen, die merkt dat het keukenpersoneel het ook erg prettig vindt om met de Shapes te experimenten. ‘Als de jongens een uurtje vrij hebben, dan gaan ze nieuwe dingen met de ringen uitproberen. In het begin klaagden ze een beetje. ‘Wat een vlakke smaak, daar kunnen we niets mee’, zeiden ze. ‘Maar juist die vlakke smaak biedt een heel groot voordeel. Daardoor kun je als kok echt alle kanten op. Je kunt alles toevoegen wat je maar wilt. Of het nu gaat om chocolade, fruit of bijvoorbeeld noten. De mogelijk zijn echt eindeloos.’

Nieuwe kaart

Momenteel worden bij Zuiver Amsterdam alleen de ringen gebruikt. ‘Daarnaast serveren we nog een aantal zelfgemaakte desserts waar veel vraag naar is. Zo zijn onze wafels echt een hardloper. Voor de nieuwe kaart willen we de Debic Mascarpone Balk uitproberen. Dat is een luchtige balk van mascarponemousse op een dun laagje amandelbiscuit. Ook daarmee gaan we weer mooie gerechten maken. Het leuke is dat je de Shapes ook kunt je gebruiken als voorgerecht. Denk bijvoorbeeld aan een gelei van komkommer met een vanille Panna Cotta. Ik vind het ontzettend leuk om al die nieuwe combinaties te ontdekken.’

‘Geef je eigen draai aan desserts’, adviseert Jansen aan collega-chefs. ‘Daarbij zorgen de Debic Shapes voor een perfecte basis. Ze nemen je werk uit handen en zorgen ervoor dat je toch een gerecht met een eigen signatuur serveert.’

Dit artikel is gesponsord door Debic.