Nieuwe general manager voor Hotel Arena

Nieuwe general manager voor Hotel Arena
Niels Piscaer

Niels Piscaer is per 1 mei de nieuwe general manager van Hotel Arena in Amsterdam. Piscaer volgt Eline Postma op en is de vijfde gm van het hotel in nog geen 4,5 jaar.

Niels Piscaer komt over van Van der Valk, waar hij ruim 20 jaar als general manager werkte in verschillende hotels door het hele land. Nu gaat hij zijn ervaring inzetten bij Hotel Arena in Amsterdam en is ook zijdelings betrokken bij het hotelproject in Haarlem wat Hotel Arena-eigenaar Paul Hermanides vorig jaar aankondigde. 

'Het cliché "waar de ene deur dicht gaat, gaat er een nieuwe open" klopt in mijn situatie wel', zegt Piscaer, die het na ruim 20 jaar Van der Valk tijd vond voor wat nieuws, over zijn overstap.

'Wat begon als een vrijblijvende kop koffie is in korte tijd ontwikkeld tot een prachtige nieuwe uitdaging in Hotel Arena. Ik ben Paul Hermanides dankbaar voor de moeite en open gesprekken en de kansen die er liggen. Wij weten beiden dat er werk aan de winkel is na een lastige periode, maar daar krijg ik juist nieuwe energie van.'

Geen geluk voor Hotel Arena

Hotel Arena heeft geen geluk op de managementposities waarbij zowel de general manager als de f&b manager in de afgelopen vijf jaar veelvuldig wisselden. ‘Het was zoeken’, zegt Hermanides over de vele wisselingen. ‘Nadat Hotel Arena heropende, wilde ik wat afstand van de dagelijkse operatie en had dus een general manager nodig die ook zaken als finance en hr op zou pakken. Stuk voor stuk beloofden ze ook dat ze dat zouden doen, maar het is een aantal keer misgegaan. Ik gaf teveel ruimte denk ik.’ 

Dus wilde Hermanides nu iemand met iets meer ervaring. Piscaer kwam bij Hermanides terecht via het project in Haarlem. ‘Ik was eerst wat huiverig vanwege zijn Van der Valk-achtergrond. Maar in gesprekken viel dat snel weg. Hij heeft kennis, ervaring met werken voor eigenaren én de sensitiviteit die ik zoek voor een hotel als Arena.’ 

Vijf general managers in vierënhalf jaar 

In 2017 onderging het hotel nog een grondige verbouwing, waarna Özgür Eylen vanaf januari 2018 general manager was. Hij vertrok na ruim een jaar en werd in juli 2019 opgevolgd door Robert Guijt. Guijt vertrok binnen een jaar alweer en werd in maart 2020 opgevolgd door Pieter-Jan Massoels, die eerst onder Guijt hotelmanager was. Massoels vervulde de functie van general manager een jaar en werd per 1 april 2021 opgevolgd door Eline Postma

Ook zij was precies een jaar general manager van Hotel Arena en vertrok per 1 april 2022 weer. Haar opvolger Niels Piscaer start per 1 juni 2022 als de vijfde general manager voor Hotel Arena in nog geen 4,5 jaar tijd. 

Zes f&b managers in vierënhalf jaar 

Hotel Arena kende wat betreft managementteam een aantal roerige jaren. Niet alleen wisselde de general manager regelmatig, ook telde het hotel sinds de heropening in 2018 al zes f&b managers. Ruben de Vries vervulde de functie vanaf januari 2018. In januari 2019 werd hij opgevolgd door Luuk Rijnders, die het ook maar een jaar deed. 

In januari 2020 startte Meine Hospes als f&b manager van het hotel, maar stopte in oktober alweer. Per januari 2021 volgde Floor Louwerens hem ad interim op, tot Agnes Raggers op 1 augustus 2021 als f&b manager startte. Zij verliet het hotel na vier maanden alweer om een eigen zaak te openen in Bergen.  

Hof in de Egelantier in Haarlem 

Amsterdam Village Company, het bedrijf van Paul Hermanides, gaat een hotel ontwikkelen in Haarlem: Hof in de Egelantier. In de binnenstad van Haarlem hebben ontwikkelcombinatie Lingotto en AVC van de gemeente een historisch pand gekocht, waar een hotel, cultuur en 10 kunstenaarswoningen in komen. 

‘Op 9 mei tekenen we het definitieve koopcontract', zegt Hermanides, die dan voor 50 procent eigenaar is van de stenen – de andere helft is van Lingotto. Wel wordt de Amsterdamse hotelier volledig eigenaar van de exploitatie. 

Ondanks dat het zijn eerste stap buiten Amsterdam is, is Hermanides' betrokkenheid bij dit project niet onlogisch. Hij heeft ervaring met het ombouwen van een monumentaal pand dat is gekocht van de gemeente (Hotel Arena) en heeft ook ervaring met de combinatie horeca en cultuur. Zo was hij betrokken bij de opzet van De Balie en exploiteerde met AVC restaurants in verschillende culturele instellingen in Amsterdam (zoals Neva in museum Hermitage en Odeon).

‘We hopen dat in de zomer van 2023 alle plannen definitief goedgekeurd zijn en we in september de sleutel krijgen zodat we kunnen beginnen met verbouwen. Daar nemen we anderhalf jaar voor, zodat we in het voorjaar van 2025 kunnen openen.’

Sint Elizabeth Gasthuis

Net als bij Hotel Arena, is het gebouw waar Hof in de Egelantier in komt, een Rijksmonument. En net als bij Hotel Arena, heeft het gebouw ergens in haar historie de naam Sint Elizabeth Gasthuis gedragen. Voor gevoelsmens Paul Hermanides zijn dat belangrijke elementen. 

Wel ziet hij nog uitdagingen. Zo durft geen aannemer nu een afspraak te maken over prijzen. Ook is Hermanides niet onverdeeld gelukkig met de eis dat er 10 woningen in het complex komen. Dat maakt het voor het businessmodel van het hotel niet gemakkelijker. ‘Maar ik heb er wel ontzettend veel zin in', benadrukt hij.