Hotel Arena gaat nieuw hotel ontwikkelen buiten Amsterdam

Hotel Arena gaat nieuw hotel ontwikkelen buiten Amsterdam
Beeld: Rendoo Studio

Amsterdam Village Company, het bedrijf van Paul Hermanides en bekend van Hotel Arena in Amsterdam, gaat een hotel ontwikkelen in Haarlem: Hof in de Egelantier. In de binnenstad van Haarlem hebben ontwikkelcombinatie Lingotto en AVC van de gemeente een historisch pand gekocht, waar een hotel, cultuur en kunstenaarswoningen in komen.

De gemeente Haarlem zette het complex Egelantier in de binnenstad, daterend uit 1873, te koop met de nadrukkelijke wens dat de koper er onder meer een hotel zou vestigen. Minstens 55 procent van het totale vloeroppervlak moet hotel worden, wat resulteert in 95 kamers.

Om dat hotel vorm te geven, is Amsterdam Village Company betrokken buij het project, dat wordt uitgevoerd door ontwikkelaar Lingotto. Naast een hotel komen in het complex 10 woningen die specifiek zijn bedoeld voor kunstenaars, een café-restaurant en ruimtes voor exposities en andere culturele programma's.

Het plan heet Hof in de Egelantier en wordt na de zomer gedetailleerd gepresenteerd aan omwonenden. De ontwikkelaars werken in het komende jaar het plan in detail uit waar de buurt een zienswijze op mag geven.

De gemeente zegt dat plan binnen het bestemmingsplan past, al werd eind 2019 een stop op nieuwe hotelaanvragen afgekondigd. Volgens de gemeente heeft Haarlem geen behoefte aan meer hotels dan er op dat moment waren plus de kamers die al in ontwikkeling waren.

Hotelaanvraagpauze

‘In de afgelopen jaren is het aanbod aan hotelkamers en particuliere vakantieverhuur in Haarlem flink gegroeid en neemt het aantal hotelaanvragen toe', aldus de gemeente in december 2019. ‘Dit terwijl de Haarlemse hotels een bescheiden kamerbezetting hebben van onder de 70 procent. Daarnaast zijn er nog veel lopende hotelontwikkelingen en aanvragen in behandeling, waardoor het aantal hotelkamers nog zal toenemen. Er zijn dus geen nieuwe hotelinitiatieven nodig om te voorzien in de toenemende vraag naar hotelovernachtingen.’

Er werd een zogenaamde 'hotelaanvraagpauze' ingevoerd, waarbij de gemeente tot 1 januari 2022 geen nieuwe hotelinitiatieven mogelijk maakt. Toch kreeg het plan voor Hof in de Egelantier wél groen licht, omdat de gemeente de wens voor hotelkamers in het complex al vóór het afkondigen van die pauze had geformuleerd.

Het verkoopproces was namelijk ‘lang en zorgvuldig'. ‘Het is een intensief traject geweest', zegt Jur Botter, wethouder Vastgoed bij de gemeente Haarlem. ‘We hebben veel tijd gestoken om de buurt, gemeenteraad, belanghebbenden en geïnteresseerden te betrekken bij het opstellen van de verkoopvoorwaarden. Dat werpt nu zijn vruchten af want Lingotto en Amsterdam Village Company hebben met dit plan heel Haarlem iets te bieden. De Egelantier staat aan de start van een metamorfose waarna het weer generaties mee kan.

Hotel, woningen, café-restaurant en cultuur

Hof in de Egelantier biedt straks ruimte aan een boetiekhotel, kunstenaarswoningen, een café-restaurant en een cultureel programma. De verbinding met de omgeving wordt gelegd in vier verschillende entrees die alle meegaan in de karakteristiek van de straat waarin ze uitmonden. Alles komt samen in de binnenhof, het groene hart van Hof.

In de culturele programmering van Hof wordt rekening gehouden met een brede doelgroep, van cultureelminnend Haarlem tot internationale hotelgasten. Voor de invulling van het programma wordt samenwerking gezocht met Haarlemse kunst- en cultuurorganisaties.

Ervaring uit twee werelden gecombineerd

Lingotto ontwikkelt in Haarlem ook Haarlemmer Stroom, waar onder andere de Lichtfabriek staat. Amsterdam Village Company is bekend van Hotel Arena in Amsterdam, maar nieuw in Haarlem.

‘In Hof in de Egelantier komt al onze kennis en ervaring samen. Kennis van creatief ontwikkelen en ervaring in het combineren van cultureel ondernemerschap met gastvrijheid. We kunnen echt iets nieuws toevoegen aan Haarlem en zien ernaar uit om aan de slag te gaan’, aldus Gerard Comello van Lingotto en Paul Hermanides van de Amsterdam Village Company/Hotel Arena.

Hermanides had met zijn Amsterdam Village Company op het hoogtepunt zo'n acht bedrijven in Amsterdam. Dat bouwde hij rustig af om in 2018 alles te concentreren op waar het mee begon: Hotel Arena. Dat had toen net een ingrijpende renovatie achter de rug.

Nu, drie jaar later, voegt Hermanides niet alleen weer een bedrijf toe aan het portfolio, hij zet ook nog eens de eerste stap buiten Amsterdam.

Toch is zijn betrokkenheid bij dit project niet onlogisch. Hij heeft ervaring met het ombouwen van een monumentaal pand dat is gekocht van de gemeente (Hotel Arena) en heeft ook ervaring met de combinatie horeca en cultuur. Zo was hij betrokken bij de opzet van De Balie en exploiteerde met AVC restaurants in verschillende culturele instellingen in Amsterdam (zoals Neva in museum Hermitage en Odeon).