Verbod op lachgas in horeca uitgesteld

Verbod op lachgas in horeca uitgesteld

Het door het vorige kabinet aangekondigde verbod op lachgas is uitgesteld. Het AD schrijft dat het verbod op z'n vroegst pas op 1 januari 2023 kan ingaan. Artsen en verslavingsexperts roepen echter op om haast te maken.

Om jongeren te beschermen, kondige het vorige kabinet eind 2019 aan dat het lachgas onder de opiumwet wil gaan scharen. Recreatief gebruik wordt dan verboden. Drie jaar later is er echter nog geen verbod, dit tot grote ergenis van gemeenten, medici en verslavingsexperts.

Verschuiving ingangsdatum

Een eerdere verschuiving van de ingangsdatum naar juli, bleek nog niet haalbaar.

Verbod

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) en minister Dilan Yesilgöz (Justitie & Veiligheid) laten weten het verbod nu op 1 januari 2023 te laten ingaan.

Verkoop in horeca

Het kabinet wil het onder jongeren razend populaire middel verbieden, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan. Maar in de horeca mag het niet meer worden verkocht.

Lachgas horeca

De laatste jaren is het gebruik van lachgas als partydrug in de horeca steeds populairder, zag ook KHN. Vaak laat men lachgas, afkomstig uit een patroon voor een slagroomspuit in een ballon lopen, waarna het gas vanuit die ballon wordt geïnhaleerd. Ook wordt het via grote lachgas-tanks verkocht voor de horeca. Het gas wordt in de ballon gespoten en verkocht. Het gebruik ervan wordt steeds populairder in de horeca. ‘Met een winstmarge die ruim acht keer over de kop gaat kregen wij steeds meer vraag naar ons gecertificeerd lachgas’, aldus leverencier De Ballonneboer op Facebook.

Gevaar lachgas

Wie bijvoorbeeld zonder het te weten een vitamine B12-tekort heeft, kan al na een enkel ballonnetje ‘ernstige neurologische schade’ oplopen, zo blijkt uit eerder onderzoek. Ook het aantal meldingen van gezondheidsklachten na lachgasgebruik steeg de afgelopen jaren snel.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.