Jan Smink: podiumplaats wereldfinale Prix Taittinger

Jan Smink: podiumplaats wereldfinale Prix Taittinger
Jan Smink

Jan Smink is in Parijs derde geworden in de wereldfinale van de Prix Taittinger.

Jan Smink, chef en eigenaar van Restaurant Smink uit Wolvega, is derde geworden tijdens de 54e editie van de internationale kookwedstrijd van Champagnemerk ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire. Kortweg Prix Taittinger. In november 2020 wist hij zich al te plaatsen voor deze wedstrijd.

De chef streed tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van €25.000. Japan won, Zweden werd tweede en het brons gaat mee naar Nederland met Jan Smink.  

Jan Smink Prix Taittinger

Jan Smink nam het dinsdag 31 mei op tegen de zeven chefs. De ervaren wedstrijdkok, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, kreeg de opdracht om een gerecht op basis van rund te maken dat van tevoren vaststond. De tweede opdracht was een gerecht dat een dag van tevoren bekend werd gemaakt.

Koken met verplichte ingrediënten

Jan Smink: ‘Op maandagavond kregen we te horen wat voor soort gerecht en met welke verplichte ingrediënten er in de finale gekookt moest worden.

Het ging in ieder geval om een Franse klassieker. Waar je je eigen twist aan mocht geven. Na de bekendmaking van dat gerecht kreeg je een ingrediëntenlijst en één uur bedenktijd welke extra ingrediënten van die lijst je wilde gebruiken.

Vier uur de tijd

Op dinsdag 31 mei tijdens de wedstrijd was de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht op basis van rund te koken én het gerecht dat we de avond ervoor doorgekregen hadden, alles voor zes borden.

Na de presentatie van beide gerechten vond er een jurygesprek plaats, waarin onder meer je aanpak ter sprake kwam. De wedstrijd vond plaats in 'l’Ecole Cordon bleu', een prestigieuze kookschool in Parijs. De kookschool trekt leerlingen van over de hele wereld.’

Jonathan Zandbergen en Lars van Galen

De kandidaten werden beoordeeld door een proefjury onder leiding van de Franse chef Emmanuel Renaut (Flocons de sel***) en Dominique Crenn (Atelier Crenn***) uit Amerika. In de keukenjury zaten o.a. de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet*) en Lars van Galen (’t Lansink*), die in respectievelijk 2014 en 2011 de internationale finale wonnen.

𝗟𝗲 𝗣𝗿𝗶𝘅 𝗖𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮𝗶𝗿𝗲

Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau.

Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis.