Kloeg Collection trots op Hotel De Timmerfabriek 

Kloeg Collection trots op Hotel De Timmerfabriek 

Aan de haven van Vlissingen staat een indrukwekkend gebouw met een ruim honderdjarige geschiedenis: De Timmerfabriek. Een nationaal industrieel monument dat Kloeg Collection heeft getransformeerd tot een bijzonder viersterren urban leisure hotel: Hotel De Timmerfabriek. En daar zijn de hotelgroep én de inrichter maar wat trots op.

De naam Hotel De Timmerfabriek is een rechtstreekse verwijzing naar de historie van het gebouw. We gaan terug in de tijd, naar het jaar 1914. Een tot dat moment lege kavel wordt volledig benut voor de bouw van een scheepstimmerfabriek met de naam Timmerfabriek.

Op iedere vierkante meter is gebouwd, langs de randen van de kavel tot aan de omliggende wegen. Dat is ook de reden dat de fabriek zo’n bijzondere vorm heeft gekregen: niet rechthoekig, maar uitlopend op een punt met daarop een herkenbaar torentje. In mallen, gemaakt van ruwe houten planken, werd beton gegoten waardoor een uniek skelet ontstond. De geschiedenis hiervan is duidelijk terug te zien in de Timmerfabriek van nu.

Met precisie en detaillering werkten de timmerlieden aan luxe scheepsinterieurs. Voor het uitvoeren van hun vakmanschap was veel licht nodig, daarom werd het gebouw voorzien van enorme raampartijen. De lichtinval hiervan zorgt vandaag de dag voor een bijzondere uitstraling en laat het historisch karakter perfect naar voren komen.

Stoere elementen en warme kleuren

En dat is precies wat Blom Interieurs belangrijk vindt in het interieur van de Timmerfabriek. Het verleden verbinden met het heden. Bestaande elementen, zoals de betonnen kolommen en ruwe balken, worden bewust in het zicht gehouden. Deze authentieke eigenschappen zijn juist de basis van het stoere interieur.

Verschillende stijlen komen samen en vormen een eigenzinnig geheel. Warme kleuren als terracotta en donkergroen zetten de toon en passen perfect bij de kleur van het doorleefde hout. Alles gladstrijken en nieuw en netjes maken zou het unieke karakter van de Timmerfabriek verloren laten gaan.

Met de hand beschadigingen maken

In nieuw hout worden met de hand scheurtjes en kleine beschadigingen gemaakt, zodat het dezelfde ambachtelijke uitstraling krijgt. Elke kamer is tot in detail uitgedacht. In samenwerking met Studio Hank heeft Blom Interieurs verschillend meubilair ontworpen, zodat de ruimtes optimaal worden benut.

Een badkamermeubel op maat zorgt voor ultiem gebruiksgemak en de wanden krijgen extra allure door de ruwe roestkleurige tegels. Niets in de kamers is standaard. Het bedlinnen is van hoge kwaliteit en ontworpen met grafische en verfijnde patronen.

‘Dit is luxe. Dit is weldaad. Dit is uniek in alle opzichten’, zegt Jan Blom, algemeen directeur van Blom Interieurs. Het bedrijf bestaat sinds 1931 en is een ervaren projectinrichter met onder andere een eigen ontwerpstudio, magazijn en wagenpark.

Geen vergunningen

Inmiddels heeft Blom de Timmerfabriek sleutelklaar opgeleverd en heeft Kloeg Collection de deuren van het hotel geopend. ‘Zo’n niveau in zo’n schitterend pand op zo’n bijzondere locatie zorgt voor een geweldige beleving voor alle gasten’, zijn de woorden van Michel Kloeg, mede-eigenaar Kloeg Collection.

De opening kende nog een kleine hickup, toen letterlijk enkele dagen voor de geplande opening bleek dat niet alle benodigde vergunningen rond waren en de opening werd afgeblazen. Uiteindelijk kon het hotel twee weken later alsnog open.

Zo’n anderhalf jaar geleden werd gestart met het verbouwen van hotel De Timmerfabriek. Het hotel beschikt over 68 luxe lofts, die bijna allemaal zijn verkocht aan particuliere eigenaars – een model wat Kloeg vaker toepast.

Kloeg Collection

Michel en Sophie Kloeg staan aan het hoofd van Kloeg Collection. Inmiddels hebben ook kinderen Nina, Laura en Floris zich aangesloten bij het familiebedrijf.

Kloeg Collection exploiteert luxe verblijven op verschillende locaties in Zeeland en groeit gestaag. Zo werd begin april gestart met de bouw van hotel St. Joris in Middelburg en opende begin juni het tot hotel omgebouwde voormalige visrestaurant Helder in Renesse.

Begin mei 2021 opende hotel Zeeuws Licht in Dishoek, eerder dat voorjaar ontving hotel Rijks in Goes de eerste gasten. Het interieur van Rijks in Goes werd net als bij Helder en De Timmerfabriek ontworpen door Studio Hank en Blom Interieurs.

Verder heeft Kloeg Collection Beach Hotel Zoutelande, Hotel Kaap West in Westkapelle en Hofstede Moesbosch in Koudekerke. Ook wordt nog gewerkt aan Grand Hotel Britannia in Vlissingen.

Demian van der Reijden

Demian van der Reijden

Senior redacteur Misset Horeca

Coördinator Hotel / Koffie & Thee