Overname Landal door Roompot nog steeds niet rond

Overname Landal door Roompot nog steeds niet rond
Bollo de Beer (Landal) en Koos Konijn (Roompot) hebben alvast vriendschap gesloten.

Ruim een jaar na de aangekondigde overname van Landal door Roompot is de deal nog steeds niet beklonken. Het is wachten op het beslissende oordeel van de Autoriteit Consument en Markt.

Roompot, Nederlands grootste verhuurder van vakantiehuisjes met 200 parken, wil de 100 locaties van Landal (de nummer twee van Nederland met in ons land 63 parken) overnemen en maakte dit in juni 2021 wereldkundig. De overname van Landal door Roompot is echter nog steeds niet definitief.

Zegen van Europese Commissie al binnen

De ondernemingsraden bekeken de plannen en inmiddels hebben beide organen, van zowel Landal als Roompot, zich positief uitgesproken. De raden hebben een adviserende rol in dit overnametraject.

Bindend zijn de uitspraken van de ACM en de Europese Commissie. Ook deze laatste organisatie heef haar zegen echter al gegeven, in april 2022.

'Nader onderzoek loopt nog'

Eind vorig jaar liet de ACM weten nader onderzoek te willen rondom de overname. En dat loopt nog steeds, zo laat ACM-woordvoerder Saskia Bierling weten. Ze kan niet zeggen wanneer haar organisatie het onderzoek afrondt en een oordeel naar buiten brengt.  

Roompot rekent op goedkeuring

Ook Baptiste van Outryve, woordvoerder van Roompot durft geen tijdstip te noemen wanneer Misset Horeca navraag doet. Hij zegt echter wel te rekenen op goedkeuring van de ACM.

‘Alle vergunningen zijn aangevraagd. Het is echt wachten op de uitspraak de ACM. Helaas hebben wij geen invloed op de snelheid van dit proces.’

Landal en Roompot

Landal GreenParks heeft 100 vakantieparken in onder meer België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland.

Het aanbod bij Roompot bestaat uit meer dan 200 parken en vakantielocaties in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje. Bij de twee bedrijven samen werken ruim 5000 mensen.

Oordeel Europese Commissie

De EC in Brussel keek bij haar beoordeling naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie buiten Nederland. Uit dat onderzoek kwamen geen bezwaren naar voren.

Prijzen hoger na overname Landal door Roompot?

De ACM onderzoekt de situatie in Nederland en bekijkt wat de gevolgen zijn voor consumenten als zij na de overname een huisje in Nederland willen boeken. ‘Samen hebben Landal en Roompot een heel sterke of misschien wel te sterke positie op de markt voor vakantieparken in Nederland. We onderzoeken of Roompot en Landal hierdoor de prijzen van hun vakantiehuizen kunnen verhogen.’

Diensten aan derden

‘Roompot en Landal zijn daarnaast de belangrijkste aanbieders van diensten aan vakantieparken die niet in hun bezit zijn. Ze verzorgen verhuur, marketing en beheer. Daarom onderzoeken we ook of Roompot en Landal de prijzen voor deze diensten kunnen verhogen of dat de kwaliteit van deze dienstverlening kan verminderen’ aldus de woordvoerder.

Landal maakt nu nog onderdeel uit van Awaze, de grootste aanbieder van vakantieparken en accommodaties in Europa, met o.a. de volgende zelfstandige merken: cottages.com, Hoseasons, Landal GreenParks, James Villa Holidays en Novasol. Roompot is sinds juni 2020 van KKR-investments.

Meerdere kantoren blijven behouden

Wat betreft de eigen medewerkers zeggen Landal en Roompot dat diverse kantoren in het land aanblijven na de overname van Lanal door Roompot.

‘We willen regionale spreiding van medewerkers behouden en talenten optimaal in een internationale setting benutten. De uiteindelijke organisatie zal daarom meerdere kantoren in Nederland tellen en via regionale kantoren in het buitenland vertegenwoordigd zijn,’ klinkt het officieel.