Plan van werkgevers tot algemene loonsverhoging van de baan

Plan van werkgevers tot algemene loonsverhoging van de baan

Kabinet, werkgevers en vakbonden hebben de afgelopen maanden gesproken over een centraal loonakkoord waarbij het bedrijfsleven zich vastlegt op een algemene loonstijging van zeker 5 procent.

De werkgevers waren bereid zo’n bod op tafel te leggen, maar kabinet en vakbonden vonden de toezeggingen te vaag. Dat zeggen betrokkenen in politiek en polder tegen De Telegraaf.

Als het kabinet zou afzien van nieuwe belastingverhogingen voor het bedrijfsleven dan wilden de ondernemers zich committeren aan een compensatie van de inflatie exclusief energie. Toen bleek dat er binnen de FNV verzet was tegen het maken van centrale afspraken waren werkgevers desnoods bereid dit loonbod eenzijdig te doen. Toen de coalitie toch besloot het koopkrachtpakket deels via lastenverzwaringen voor ondernemers te financieren ging het aanbod van tafel.

De inflatie komt dit jaar uit op ongeveer 10 procent. Zonder energiekosten is de gemiddelde prijsstijging zo’n 5 procent. Dat deel wilden werkgevers in de cao-lonen verspijkeren, als het kabinet dan de stijgende energieprijzen zou compenseren. Nu stijgen de cao-lonen ongeveer 3 procent, aanzienlijk minder dan de inflatie.