Bodemprocedure Collectieve Coronaschade KHN voor de rechter

Bodemprocedure Collectieve Coronaschade KHN voor de rechter

Woensdag 28 september dient de bodemprocedure die KHN tegen de staat is gestart. Aan de rechter wordt gevraagd voor recht te verklaren dat de overheid onrechtmatig jegens de horecaondernemers heeft gehandeld tijdens de coronacrisis en dat de overheid wordt veroordeeld de volledige schade aan horecaondernemers te vergoeden.

Vorig jaar maart is KHN een bodemprocedure gestart tegen de Staat. In deze zaak procedeert KHN namens acht ondernemers die representatief zijn voor de sector. Woensdag 28 september is de zitting in de Rechtbank in Den Haag.

Een bodemprocedure is de ‘normale’ civiele procedure. In deze procedure wordt gekeken naar alle aspecten van een zaak . Dit is in tegenstelling tot een kort geding waarbij een zaak met spoed wordt behandeld, een zaak die 'tot de bodem’ wordt uitgezocht.

Bodemprocedure Coronaschade KHN

Horecabedrijven zijn hard geraakt door de coronamaatregelen van de overheid. Lockdowns en beperkende maatregelen beperkten een normale exploitatie ernstig en hadden en hebben een enorme financiële impact op de horeca.

De steunmaatregelen van de overheid zijn en waren welkom, maar NOW, TVL en overige steunmaatregelen dekken bij lange na niet alle kosten van horecaondernemers. De verliezen en schulden van horecabedrijven zijn dus enorm opgelopen. KHN vindt het oneerlijk en onevenredig dat de overheid maatregelen neemt ten behoeve van de volksgezondheid maar vervolgens niet bereid is om de aantoonbare schade die horecaondernemers daardoor lijden niet volledig te vergoeden. KHN is daarom een bodemprocedure gestart.

De hoofdvorderingen zijn dat de rechter wordt gevraagd voor recht te verklaren dat de overheid onrechtmatig jegens de horecaondernemers heeft gehandeld en dat de overheid wordt veroordeeld de volledige schade aan horecaondernemers te vergoeden. Advocatenkantoor NautaDutilh staat KHN in de procedure bij.

Over zes weken wordt een uitspraak verwacht.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.