'MKB-bedrijven krijgen helft stijging energiekosten vergoed'

'MKB-bedrijven krijgen helft stijging energiekosten vergoed'

Het kabinet wil de helft van de stijging van de energiekosten van het mkb op zich nemen. Het zou gaan om bedrijven die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

Vandaag hoopt het kabinet dit plan officieel te presenteren, aldus De Telegraaf. Het steunpakket is al enkele weken in de maak en zou bijna rond zijn.

Het idee is volgens bronnen om de helft van de stijging van de energiekosten te vergoeden. Het kabinet zou volgens meerdere bronnen nu uitgaan van maximaal 160.000 euro per bedrijf.

Voorwaarden

Ook zijn er voorwaarden voor welke bedrijven er als energie-intensief mkb worden aangemerkt. Dat zou gaan om bedrijven waarbij de energiekosten 12,5 procent van de omzet van het bedrijf bedragen. En bedrijven met maximaal 250 medewerkers worden als mkb aangemerkt.

Om er zeker van te zijn dat het gaat om bedrijven die veel energie gebruiken, stelt het kabinet ook een verbruiksminimum in: ondernemers moeten minimaal 5000 kubieke meter gas per jaar gebruiken, of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit.

De steun geldt voor minstens een jaar en gaat in het voorjaar in. Tot die tijd kunnen deze ondernemers een beroep doen op een staatsgarantie als ze een banklening afsluiten. Ook kunnen ze uitstel van betaling van belastingen krijgen, net als in de coronatijd. De bedoeling is dat het plan vrijdag na de ministerraad wordt gepresenteerd.