Lendl Mijnhijmer verlaat Bougainville

Lendl Mijnhijmer verlaat Bougainville
Lendl Mijnhijmer

Lendl Mijnhijmer stopt eind januari als wine director en maître van restaurant Bougainville* in Amsterdam. Na vijf jaar heel hard werken wil hij even gas terugnemen en kijken wat zijn volgende stap wordt. Wel blijft de topsommelier op de achtergrond betrokken bij het wijnbeleid van hotel Twenty Seven, waar Bougainville onderdeel van uitmaakt. Eigenaar Eric Toren heeft een bekende naam met veel ervaring aangetrokken als opvolger van Mijnhijmer als maître-sommelier.

‘De afgelopen vijf jaar waren een rollercoaster, ik heb echt een fantastische tijd gehad bij Bougainville', zegt Lendl Mijnhijmer. ‘Ik had het geluk dat ik vanaf het begin mee kon bouwen aan het bedrijf en het team. Dit was het allerbeste team waar ik ooit mee heb gewerkt.’ 

Wel realiseerde hij zich dat hij alles heeft bereikt wat hij wilde bij Bougainville. ‘Ik heb persoonlijk titels mogen winnen en we haalden binnen een jaar een ster. Een eventuele tweede ster staat of valt niet met mijn inbreng. Ik heb me de afgelopen jaren echt kapot gewerkt, dat maakte dat ik toch ging denken. En door corona kon ik niet altijd mijn creativiteit kwijt.’ 

Opvolger

Een paar maanden geleden besprak hij dit met eigenaar Eric Toren, uiteindelijk kwamen ze er na meerdere gesprekken op uit dat Mijnhijmer tot eind januari zou blijven. Zo had Toren ook de tijd om een waardig opvolger te vinden voor de vertrekkend maître/wine director. 

Die is gevonden in Johan Kragtwijk. Deze tweevoudig SVH Meester (SVH Meestergastheer sinds 2006 en SVH Wijnmeester sinds 2012) komt over van Hotel Karel V en bijbehorend restaurant Karel 5 in Utrecht.

Wel blijft Mijnhijmer waarschijnlijk als adviseur betrokken bij het wijnbeleid van hotel Twenty Seven, maar dat is geen fulltime baan.

En nu? 

Wat Lendl Mijnhijmer na 31 januari gaat doen, weet hij nog niet. ‘Ik neem even een paar maanden rust, even gas terug. Financieel kan dat. Ik wil die tijd invullen met reizen, met kennis verdiepen en ik wil als zzp’er een dag of twee, drie per week collega's adviseren over bijvoorbeeld hun wijnkaart of service en gastvrijheid. Ik werd daar af en toe al voor gevraagd, maar had daar nooit tijd voor. Een eigen zaak is ook al lang een droom van me. Wat ik bij Bougainville deed vóelde al bijna als mijn eigen bedrijf, ik kreeg alle vrijheid en mocht aannemen wie ik wilde. Maar ik zou het nog wel eens helemaal voor mezelf willen doen, met echt mijn eigen bedrijf. De tijd die ik naast advieswerk overhoud, wil ik gebruiken dat te onderzoeken en om weer opleidingen te gaan doen.’ 

De kans dat hij hetzelfde wat hij bij Bougainville deed, bij een ander bestaand restaurant gaat doen, acht hij klein. ‘Dan ga je hetzelfde trucje nog eens doen. Ik wil juist mijn creativiteit inzetten voor iets heel nieuws.’ 

Over Lendl Mijnhijmer 

Lendl Mijnhijmer werkte 10 jaar als sommelier en hoofdsommelier bij restaurant Waterproef in Scheveningen. In 2016 won hij de ‘McNie Tasting Trophy': de prijs voor de student met de hoogste score van de Diploma Course van het Wines and Spirit Education Trust (WSET). Daar had hij bij het moeilijkste examen van de opleiding de hoogste score van alle studenten wereldwijd behaald. 

In 2017 stapte Lendl Mijnhijmer over naar het nog te openen hotel Twenty Seven van Eric Toren. Samen met Pascal Jalhai zette hij restaurant Bougainville op. Jalhai vertrok binnen een half jaar, waarna Tim Golsteijn het stokje overnam. Ondanks deze roerige start ontving Bougainville eind 2018, nog geen jaar na opening, een Michelinster. Eerder dat jaar was Mijnhijmer al uitgeroepen tot Beste Sommelier van Nederland na het winnen van de Trophée Henriot 2018

Nu verlaat Lendl Mijnhijmer Bougainville, ruim vijf jaar na de opening. Hij wordt opgevolgd door niet de minste: Johan Kragtwijk werkte jarenlang bij hotel Karel V en restaurant Karel 5 als maître-sommelier. In 2016 werd hij SVH Meestergastheer en in 2012 SVH Wijnmeester. In 2012 werd hij ook door GaultMillau uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar