Restaurant annex bakkerij Karaat sluit aan in rij faillissementen

Restaurant annex bakkerij Karaat sluit aan in rij faillissementen

Restaurant Karaat startte in 2019 ambitieus als restaurant, brasserie, bar én bakkerij aan de Amsterdamse Houthavens. Corona en klachten van omwonenden hebben de zaak nu de das omgedaan: Karaat is failliet.

Restaurant Karaat sluit aan in een steeds langer wordende en sneller groeiende rij horecabedrijven die de opeenstapeling van crises niet overleven. Karaat opende in de zomer van 2019 maar is nu, na 3,5 jaar, alweer failliet. 

Karaat was een initiatief van een groep ervaren ondernemers: Rogier van ’t Slot en Bilal Aznou (Cafe Zurich, Oslo Beers), Jade Bruce (onder andere Restaurant Riva en Bond) en Hannah Wardenaar en Ralph Blekker. Jade Bruce wordt de chef-kok van Karaat.

Het concept was een combinatie van restaurant, brasserie, bar en bakkerij. Vanwege die laatste functie was de zaak dagelijks vanaf 08.00 uur open. Het interieur van Bureau Binnenland was eigentijds: veel zwart staal, visgraatparket en veel planten. De naam Karaat was afgeleid van het gebouw waar het bedrijf was gevestigd: Frame, dat van buiten met goudkleurige platen is bekleed. 

Een half jaar na de opening moest Karaat alweer dicht vanwege corona, en toen die crisis voorbij was dienden zich alweer de volgende uitdaging aan – zoals voor bijna alle horecazaken geldt. Eerst was daar de, nog altijd voortdurende, personeelscrisis, waar vorig jaar ook nog een energiecrisis én een recordinflatie bovenop kwamen. 

Gelukkig lukt het nog altijd veel horecaondernemers om in al deze stormen overeind te blijven, al lukt dat een steeds grotere groep niet meer. Het werd eind vorig jaar al voorspeld: als het terugbetalen van de coronasteun begint (per oktober 2022), beginnen voor velen de problemen. De geëxplodeerde kosten van ingrediënten en energie én de inflatie, geven dan soms het laatste zetje. Zoals bij Restaurant Karaat. Begin januari werd de zaak door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard.  

Los van financiële uitdagingen, was ook de buurt niet onverdeeld enthousiast over Karaat. Volgens De Westkrant speelden klachten van omwonenden ook een rol in de uiteindelijke sluiting.