Dit is het eerste hotel in Nederland met standaard 4-daagse werkweek

Dit is het eerste hotel in Nederland met standaard 4-daagse werkweek
Moxy Schiphol

Moxy Amsterdam Schiphol Airport is per 1 januari van dit jaar een pilot gestart waarin fulltime medewerkers standaard vier dagen per week werken. Hiermee is dit het eerste hotel in Nederland dat ook buiten de keuken de vierdaagse werkweek als standaard hanteert. Het betreft een pilot van een jaar.

Alle medewerkers in de operatie in Moxy Amsterdam Schiphol Airport werken sinds 1 januari dit jaar een vierdaagse werkweek, van vier keer 9,5 uur. Het betreft een pilot van een jaar. Wanneer dit zorgt voor een hogere medewerkerstevredenheid, wordt de aanpassing uitgerold onder andere hotels die worden gemanaged door International Hotel Capital Partners. 

Betere werk-privé balans 

Moxy Amsterdam Schiphol Airport, dat in 2020 opende, stelt de vierdaagse fulltime werkweek in om tegemoet te komen aan de behoeften van (potentiële) medewerkers, zegt HR-manager van het hotel Sanne Zuidhoek-Lindeman. ‘Veel mensen zijn op zoek naar een betere balans tussen werk en privé. Wij ook. Om te onderzoeken hoe we dat met elkaar voor elkaar krijgen, zijn we een pilot gestart waarin we de fulltime werkweek, dat is volgens de horeca CAO 38 uur, verdelen over vier dagen in plaats van vijf. We verlengen onze shifts, zodat we enerzijds samen de piekmomenten beter bemensen en anderzijds een vrije dag meer hebben. Tijdens de pilot kijken we echt naar hoe dit optimaal werkt voor beide partijen. De resultaten meten we middels een medewerkers tevredenheidsonderzoek en engagement score. De eerste reacties binnen het team zijn veelbelovend.’ 

Parttime medewerkers en medewerkers met een 0-uren contract worden nu ingezet op piekmomenten ter ondersteuning, in combinatie met een lange shift van 9,5 uur wanneer nodig. Daar zij al veel flexibiliteit hebben in hun job (en eigenaarschap omdat ze zelf kunnen kiezen wanneer ze wel en niet werken) heeft dit voordeel voor hen niet direct veel meerwaarde. 

Vierdaagse werkweek in een hotel

Moxy Schiphol is niet de eerste die experimenteert met een vierdaagse werkweek in een hotel, wel is dit voor zover bekend het eerste hotel in Nederland dat het voor alle medewerkers in de operatie instelt.

In keukens is het al meer toegepast. Al een paar jaar groeit de roep om een vierdaagse werkweek voor keukenmedewerkers, en in de huidige personeelscrisis is het bijna standaard geworden – veel mensen willen geen vijf dagen meer werken en kunnen door de krapte op de arbeidsmarkt meer eisen stellen aan werkgevers. 

Bijvoorbeeld voco in Den Haag, wat in 2021 de deuren opende, hanteerde vanaf dag één een vierdaagse werkweek in de keuken. Fulltime medewerkers in het hoteldeel werken wel vijf dagen. 

Oplossing voor personeelstekort

En in restaurants is de vierdaagse werkweek bezig aan een stevige opmars. Daar gebeurt het soms uit noodzaak omdat er niet genoeg medewerkers zijn, om bestaande medewerkers tevreden te houden of om nieuwe medewerkers te paaien in deze tijd van personeelstekort.

Bijvoorbeeld In Den Rustwat in Rotterdam startte er in 2021 al mee. En ook bij driesterrenrestaurant De Librije is sinds begin 2022 vier dagen de standaard. Toch zijn er, ook in het topsegment van de gastronomie, ook tegenstanders. Arturo Dalhuisen, chef van restaurant Voltaire* in Leersum, baalt ervan dat die vierdaagse werkweek zo in opkomst is

Maar onder toekomstige horecamedewerkers leeft de wens, bleek uit een serie interviews met horecastudenten die Misset Horeca vorig jaar maakte. ‘Een vierdaagse werkweek is echt een ding’, zei Stan Duinkerken en ook Jayden Oonk hoopt dat die vier dagen de standaard wordt

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.