Chef Herman Cooijmans alleen verder met sterrestaurant Eden

Chef Herman Cooijmans alleen verder met sterrestaurant Eden
Robin Groos en Herman cooijmans

Robin Groos is niet langer eigenaar van het met een Michelinster bekroonde restaurant Eden in Valkenswaard. De sommelier en gastheer kiest voor een andere toekomst en heeft zijn aandelen overgedragen aan chef Herman Cooijmans, die alleen verder gaat.

‘We gaan gelukkig als vrienden uit elkaar, maar ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat mijn ambities elders liggen.’

Restaurant Eden in Valkenswaard maakt een stormachtige ontwikkeling door sinds het de deuren opende in januari 2019. Minder dan een jaar na de start beoordeelde Michelin de gelegenheid met een ster en inmiddels staat de eetgelegenheid op positie 67 in de top 100 van Lekker en heeft het 15 punten Gault&Millau.

Robin Groos ontdekte in de afgelopen jaren dat hij onvoldoende kan genieten van al deze successen. ‘En dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn. Ik merkte dat het runnen van een zo’n grote onderneming niet past bij de ambities die ik heb, ook in mijn privéleven.

Daarover hebben Herman en ik goede gesprekken gevoerd en samen hebben we geconcludeerd dat het voor beiden beter is om onze eigen weg te gaan. Ik ben heel blij met de houding van Herman. We gaan als vrienden uit elkaar en ik blijf de komende tijd beschikbaar en actief voor Eden.’

Andere ambities

Sinds 1 maart is Herman Cooijmans alleen eigenaar van het restaurant. ‘Robin en ik hebben in korte tijd iets moois neergezet in Valkenswaard. We hadden samen een droom en zijn daarmee aan de slag gegaan.'

'Dat Robin heeft ontdekt dat hij andere ambities heeft én dat hij dat bespreekbaar heeft gemaakt, vind ik uiteraard hartstikke jammer maar ook heel dapper. We gaan als vrienden uit elkaar en voorlopig komen gasten Robin nog tegen in het restaurant.’

Hoe zijn toekomst eruit gaat zien, weet Robin Groos nog niet. ‘Voorlopig blijf ik aan het werk voor Eden. Ik heb ambities in de keuken en ik krijg van Herman de gelegenheid me op dat vlak te ontwikkelen. Bij hem en bij anderen.’

Over restaurant Eden

Restaurant Eden opende de deuren in januari 2019. De naam is afgeleid van Garden of Eden of Hof van Eden, dat staat voor weelderigheid en een luxueus leven. Eigenaren zijn Herman Cooijmans en Robin Groos. Cooijmans staat in de keuken, Groos is gastheer en verzorgt de wijnen.

Minder dan een jaar na hun start beoordeelde Michelin de eetgelegenheid met een ster. Restaurant Eden heeft verder 15 punten Gault&Millau en staat op positie 67 in de top 100 van Lekker.

Beiden hebben een lang verleden bij Hostellerie Vangaelen in Heeze. Herman Cooijmans stond verder in de keuken van Juliana, op het moment dat dit restaurant een Bib Gourmand van Michelin ontving, en op het cv van Robin Groos staat ook Sabero in Roermond.