Crusio IJs zet groeiambities kracht bij met derde vestiging

Crusio IJs zet groeiambities kracht bij met derde vestiging

Kiona Malinka en Coen Crusio hebben op de boulevard van Bergen op Zoom een derde vestiging geopend van Crusio IJs. Het familiebedrijf huisvest sinds 1915 aan de Wouwstraat in Bergen op Zoom en breide vorig jaar al uit met een filiaal in Hoogerheide. 'Het is onze eerste overname.'

‘Het is snel gegaan’, zo laat Kiona Malinka weten. ‘We hebben jarenlang één winkel gehad en daar in korte tijd twee bij gekregen. Onze nieuwste vestiging Aan de Boulevard in Bergen op Zoom is een overname, dat hebben we nog niet eerder gedaan. We leverden daar al het ijs en doen nu dus ook de exploitatie.’

Dubbele capaciteit

Malinka spreekt van ‘een fantastische locatie’. ‘Aan het water in een prachtige pand. We hebben daar een dubbele capaciteit gerealiseerd, dus liefst 48 bakken met dagvers ambachtelijk bereid ijs. De vorige eigenaar exploiteerde er een horecazaak en had ook ijs. Hij heeft meerdere zaken en daardoor andere plannen.’

Mobiele ijsvitrines in coronatijd

De groei en de daarbij behorende ambities vloeien voort uit de coronaperiode. Crusio en Malinka ontwikkelden mobiele vitrines voor ondernemers die afnemen bij (voornamelijk) Crusio Thee en Crusio IJs. Op die manier konden ze ijs blijven produceren en hadden ze een manier om omzet te genereren en personeel aan het werk te houden.

Hoogerheide

Door deze keuze kwam Hoogerheide op hun pad, en nu dus ook de tweede winkel in Bergen op Zoom. ‘In die periode hebben we veel geleerd over groei’, aldus Malinka, die laat weten dat ze over niet al te lange tijd een vierde locatie hopen te starten. ‘Meer kan ik daar op dit moment niet over zeggen.’

België en Zuid-Nederland

Mogelijk gaan ze in het pand op de boulevard ook de keuken realiseren. ‘Zodat mensen kunnen zien wat we doen en hoe we het ijs maken’, legt Malinka uit. ‘Hoewel we ook mobiele vitrines hebben geplaatst buiten de regio, richten we ons vooral op uitbreiding in België en de provincies Noord-Brabant en Zeeland.’

‘Oudste ijsbedrijf van Nederland’

‘We zijn het oudste ijsbedrijf van Nederland’, vervolgt Malinka. ‘Het is operationeel sinds 1915 en daardoor vind ik het bijzonder dat het er nog steeds is. Wij zijn de vierde generatie en door de jaren heen waren er steeds nieuwe ideeën.’

Goed voor medewerkers

Ze noemt de ontwikkelingen ook goed voor het personeelsbestand. ‘Inmiddels hebben we zo’n 65 mensen die voor ons willen werken en daar zijn we trots op. We hebben geen moeite met het vinden van medewerkers, er is zelfs een wachtlijst. Door te groeien, ontstaan nieuwe functies en kunnen we mensen die dat willen, nieuwe uitdagingen bieden.’

Crusio en Malinka krijgen veel locaties aangeboden, zo laat die laatste weten. ‘En dat vinden we best bijzonder, want we hebben zo’n mooi vak. Mensen gaan normaal gesproken met een glimlach naar buiten.’