Wéér horecazaak aan Amsterdams Stadionplein failliet

Wéér horecazaak aan Amsterdams Stadionplein failliet

Er lijkt een vloek te rusten op horeca aan het Stadionplein in Amsterdam. Eind december ging Het Amsterdams Proeflokaal er voor de tweede keer in een paar jaar failliet en nu is een ander bedrijf, dat er pas twee jaar zat, ook alweer op de fles.

Two Chefs FoodBar, de restaurantformule van de Amsterdamse craft bierbrouwer Two Chefs Brewing, verliest een van de twee vestigingen. Tot deze week waren er vestigingen in Amsterdam West en in Amsterdam Zuid. Die laatste, Two Chefs FoodBar Zuid aan het Stadionplein, is nu failliet.

De locatie van Two Chefs FoodBar aan het Stadionplein in Amsterdam Zuid nam twee jaar geleden de plek in van Bar Alt.

Of corona en de gestegen kosten de boosdoeners zijn geweest, kan de curator niet zeggen. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het negatief vermogen in 2021 was opgelopen van -€900.000 naar -€1,2 miljoen. Begin april werd Two Chefs FoodBar Zuid failliet verklaard. Wel verwacht de curator snel een koper te hebben gevonden, omdat het bedrijf er nog heel goed uitziet.

De andere locatie van Two Chefs FoodBar, in West, is nog gewoon open. Beide restaurants vielen onder aparte BV's. Die locatie opende in 2020 op de plek waar 11 jaar restaurant Razmataz zat.

Stadionplein blijkt lastig voor horeca

Er lijkt een vloek te rusten op het Amsterdamse Stadionplein voor horecaondernemers. Eind 2022 ging Het Amsterdamse Proeflokaal al voor de tweede keer in een paar jaar failliet.

De zaak opende in 2017 maar ging in 2019 alweer op de fles. Gert Blom, voormalig eigenaar van sterrestaurant Amarone in Rotterdam, nam de zaak over. Hij behield de naam maar maakte er een internationale brasserie aan en verkocht het restaurant tijdens de eerste coronalockdown in 2020. Het lukte de nieuwe eigenaren niet om het bedrijf succesvol te maken, waarna de rechtbank op 13 december 2022 het faillissement uitsprak. Voor de tweede keer in 3 jaar.

Two Chefs Brewing

Two Chefs Brewing is in 2013 opgericht door Sanne Slijper en Martijn Disseldorp, twee voormalige chefs die ooit begonnen met het brouwen van bier in hun eigen keuken. In 2017 openden de twee hun eigen brouwerij die ze middels crowdfunding financierden.

Het duo is het chefsbestaan niet helemaal vergeten. Zo kijken zij met een koksmuts op naar het brouwen van bier. Daardoor zit er in elk bier van Two Chefs Brewing ingrediënten die ook vaak gebruikt worden in de keuken. Bijvoorbeeld Funky Falcon, een Pale Ale met citroengras en White Mamba, een witbier met limoenblad, kardemom en korianderzaad.

Dat Two Chefs Brewing aan het Stadionplein de plek innam van Bar Alt was niet onlogisch, achter de schermen zijn beide bedrijven met elkaar verweven. Bar Alt ontstond in 2018 namelijk uit een samenwerking tussen Sanne Slijper & Martijn Disseldorp (de oprichters van Two Chefs Brewing), Adriaan Verkerk en chef Thomas Kooijman.